Koordinacija novinarskih udruženja BiH najoštrije osuđuje izjavu kandidata za gradonačelnika Banje Luke Ljubiše – Buce Kragulja koji je gostujući sinoč na Simić televiziji Banja Luka pozvao na linč pojedinih novinara i medija.

Kragulj je optužio “Nezavisne novine” da su ekspozitura CIA, a za direktora RT RS Dragana Davidovića kazao je da ga je “postavila međunarodna zajednica da uništi Republiku Srpsku”. Kragulj je i na račun zamjenika glavnog urednika “Nezavisnih novina” Mirjane Kusmuk iznio niz gnusnih laži i uvreda. Kragulj je prozvao i Alternativnu televiziju Banja Luka rekavši da ih “finasiraju stranci” te na račun rukovodstva televizije iznio niz laži i uvreda.

Koordinacija novinarskih udruženja BiH zaprepaštena je Kraguljevim istupom jer smatra da je svojom izjavom otvorio “lov na glave” novinara i urednika “Nezavisnih novina”, Alternativne televizije i direktora RT RS.

Koordinacija novinarskih udruženja BiH je zaprepaštena stepenom mržnje koju je Kragulj ispoljio prema ljudima koji misle drugačije od njega kao i prema pripadnicima druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Koordinacija novinarskih udruženja poziva predsjednike stranaka koje podržavaju kandidaturu Ljubiše – Buce Kragulja, prije svih SDS-a i PDP-a, da se javno ograde od njegovih istupa. Ako to ne urade u naredna 24 časa, Koordinacija novinarskih udru`enja BiH smatraće ih direktno odgovornim ukoliko se bilo šta loše dogodi novinarima i urednicima “Nezavisnih novina”, Alternativne televizije i direktoru RT RS.

Koordinacija novinarskih udruženja BiH o istupu Ljubiše – Buce Kragulja obavijestila je Izbornu komisiju BiH od koje je zatraženo da kandidate upozna da napadi i pozivi na linč novinara predstavljaju kršenje osnovnih demokratskih principa. O istupu Ljubiše – Buce Kragulja Koordinacija novinarskih udruženja BiH je upoznala i Regulatornu agenciju za komunikacije.

Koordinacija novinarskih udruženja BiH poziva političke stranke i kandidate da u svojim javnim istupima prestanu da optu`uju novinare i podsjeća ih da su slobodni mediji osnovni temelj demokratskog društva te da mediji rade u skladu sa profesionalnim standardima u službi građana, a ne u službi vlasti i političkih stranaka.

Za Koordinaciju novinarskih udruženja BiH

KOORDINACIJA NOVINARSKIH UDRUŽENJA BiH
Dragan Jerinić, predsjednik NUN RS

Banja Luka, 14.09.2004. godine

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest