Koordinacija novinarskih udruzenja u Bosni i Hercegovini, koju cine Nezavisna unija profesionalnih novinara, Savez novinara BiH, Udruzenje novinara Apel i Nezavisno udruzenje novinara RS poziva zastupnike u Predstavnickom domu Parlementarne skupstine BiH da usvoje amandmane na Prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost i time osiguraju primjenu nulte porezne stope na stampu, knjige i udzbenike, te osnovne prehrambene proizvode. Ukoliko usvoje amandmane Komisije za finansije i budzet, zastupnici ce na najdirektniji nacin pokazati gradjanima Bosne i Hercegovine da uistinu zastupaju njihove interese i da su spremni braniti pravo gradjana na zivot, obrazovanje,kulturu i informisanje.

Koordonacija novinarskih udruzenja podsjeca zastupnike Parlementarne skupstine BiH da je vecina evropskih zemalja prepoznala potrebe i interese svojih gradjana, zbog cega su prihvatili nulte ili umanjene stope PDV na hranu, novinska izdanja, udzbenike i beletristiku.

Takav sistem oporezivanja nije ugrozio punjenje budzeta niti primjenu porezne politike u evropskim zemljama. U tom kontekstu, potpuno su neprihvatljiva objasnjenja predstavnika medjunarodnih organizacija da BiH mora prihvatiti jedinstvenu stopu PDV i pokusaji da bosanskohercegovackim gradjanima nametnu rjesenja koja nikada ne bi podrzali u zemljama iz kojih dolaze.

Koordinacija novinarskih udruzenja izrazava uvjerenje da bosanskohercegovacki parlamentarci nece podleci pritiscima medjunarodne zajednice, te da ce u raspravi o PDV uvaziti tezak socijalni polozaj gradjana, ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji kao i potrebe za opstankom novinske i izdavacke djelatnosti.

Koordinacija novinarskih udruzenja poziva predstavnike MMF i OHR da postuju i stite prava gradjana BiH na zivot,obrazovanje,kulturu i informisanje, te prestanu sa pritiscima na zastupnike i insistiranjem na usvajanju jedinstvene stope PDV.

Ukoliko se dogodi da ipak bude usvojena jedinstvena stopa PDV, Koordonacija novinarskih udruzenja ce pozvati novinarsku i kulturnu javnost u BiH na bojkot politickih i drugih aktivnosti, a od Medjunarodne federacije novinara, Artikla 19,Vijeca evropskih izdavaca i novinarskih organizacija iz cijelog svijeta zatrazice podrsku u zastiti prava na informisanje,kulturu i obrazovanje.

Sarajevo , 05. septembar 2004.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest