Linija za pomoć novinarima i Koordinacija novinarskih udruženja u Bosni i Hercegovini upozoravaju na kršenje prava na slobodu izražavanja RTV Goražde i drastične pritiske direktora Ernada Metaja na uposlenike ove informativne kuće.

Direktor Metaj je donio vlastite propise za rad novinara i uputstvo za objavljivanje saopćenja i drugih sadržaja, koje su uposlenici ove kuće obavezni poštovati. Time je novinarima i urednicima oduzeo pravo na slobodno i objektivno informiranje javnosti, uz poštivanje profesionalnih novinarskih standarda. Na listi prioriteta za objavljivanje, kada je riječ o saopćenjima, direktor Ernad Metaj stavio je saopćenja u kojima se kritikuje RTV Goražde i njeni novinari.

Pritisci na uposlenike RTV Goražde dolaze u vrijeme pripreme privatizacije ovog javnog medija i pokušaja određenih goraždanskih krugova da ovladaju ovim medijem i discipliniraju novinare i urednike.

Linija za pomoć novinarima i Koordinacija novinarskih udruženja u Bosni i Hercegovini zahtijevaju od direktora i članova Upravnog odbora RTV Goražde da osiguraju slobodan rad novinarima i urednicima.

Linija za pomoć novinarima i Koordinacija novinarskih udruženja u Bosni i Hercegovini upozoravaju također kako promjena vlasništva u medijima treba da se odvija u skladu sa važećim zakonskim propisima, uz maksimalnu zaštitu uposlenika i uz poštivanje interesa građana za objektivnim i blagovremenim informisanjem.

Linija za pomoć novinarima
Koordinacija novinarskih udruženja u Bosni i Hercegovini
Sarajevo, 14.mart 2004.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest