27. januar 2003.
Koordinacija novinarskih udruženja u BiH reagirala je povodom peticije Studentskog pokreta za normalnu BiH protiv Federalne radio televizije. Jezik, stil i poruke peticije mogu se čitati kao direktna prijetnja novinarima i urednicima ovog javnog servisa, što nije u skladu sa neovisnosti i prihvaćenim evropskim standardima u radu javnih medija.

08. maj 2003.
Koordinacija novinarskih udruženja u BiH ovim saopćenjem daje punu podršku Ombudsmenima Fedracije BiH o političkim pritiscima na uredništvo Federalne televizije. Ured ommbudsmena reagirao je na žalbu urednice Tv programa Federalne televizije zbog, kako se navodi »zloupotrebe federalne govornice za političko obračunavanje sa novinarima».

U žalbi se podsjeća kako su zastupnici Stranke demokratske akcije optužili rukovodstvo FTV za finansijske malverzacije i majoriziranje bosanskog jezika. Koordinacija novinarskih udruženja smatra kako je  neprihvatljivo miješanje zastupnika i političkih partija u uređivačku politiku bilo koje medijske kuće i rad novinara.

15. maj 2003.
Koordinacija novinarskih udruženja najoštrije osuđuje pozivanje na informativni razgovor  glavne urednice i direktora lista «Oslobođenja» od strane Policijske uprave Novi Grad, a na osnovi krivične prijave što su je protiv ovog dnevnika podnio «Dnevni avaz». Pozivanje na informativni razgovor predstavlja ozbiljan pritisak na slobodu javne riječi i zastrašivanje novinara. Koordinacija novinarskih udruženja u potpunosti podržava vodstvo Oslobođenja i njihovo odbijanje da idu u policijsku upravu na informativni razgovor.

23. maj 2003.
Članovi Nezavisne unije profesionalnih novinara pridružuju se podršci intelektualne javnosti upućenoj književniku i novinaru Ivanu Lovrenoviću simbolično stavljajući svoje potpise na peticiju ranije upućenu Upravi Društva pisaca. Gospodin Lovrenović svijim dosadašnjim novinarskim tekstovima i briljantnim komentarima u potpunosti je branio visoke profesionalne i etičke standarde novinarstva.

05. juni 2003.
Koordinacija novinarskih udruženja upućuje najoštriji protest zastupnicimaZastupničkog doma Federacije BiH povodom usvajanja izmjena Zakona o RTV Federacije BiH kojima se ovoj medijskoj kući nameće obaveza direktnog prijenosa svih sjednica oba doma federalnog Parlamenta. Koordinacija novinarskih udruženja traži od zastupnika da opozovu usvojene izmjene i dopuste novinarima i urednicima FTV da samostalno uređuju i kreiraju program u svim segmentima , pa i u djelu praćenja rada Parlamenta.

19. juni 2003.
Nezavisna unija profesionalnih novinara upozorava na višemjesećne političke pritiske na direktora Javnog preduzeća Radio Sana iz Sanskog Mosta Mithata Dedića i pokušaje lokalnog centra Stranke za BiH da utiče na uređivačku politiku i rad ovog medija. Zbog toga Nezavisna unija profesionalnih novinara traži od lokalnog vodstva Stranke za BiH u Sanskom Mostu da prestanu sa pritiscima na Radio Sanu i njenog direktora, te poziva Upravni odbor JP Radio Sana da svoje dužnosti prema ovom mediju ispunjavaju u skladu sa interesima i potrebama građana Sanskog Mosta i javnosti uopće, a ne u interesu bilo koje političke partije ili pojedinca.

13. juli. 2003.
Koordinacija novinarskih udruženja u BiH saopćava da su se četiri novinarska udruženja u BiH dogovorili o udruživanju u jednu novinarsku asocijaciju pod nazivom Novinari BiH.

Na sastanku na Vlašiću formirana je grupa za izradu nacrta Statuta kojim bi trebalo da se definiraju uvjeti za učlanjenje, obaveze i prava članova, te struktura i način djelovanja asocijacije Novinari BiH.

06. avgust 2003.
Koordinacija novinarskih udruženja u BiH najoštrije osuđuje najavu lidera Partije demokratskog progresa iz Banja Luke da će tužiti Nezavisne novine zbog tekstova objavljenih u izdanju ovog lista. Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Zakon o zaštiti od klevete daju novinarima mogućnost da javnosti predoče informacije koje su u interesu građana BiH, a od političara traže veći stupanj transparentnosti i prihvaćanje javno izrečenih kritika i sudova o njihovim odlukama ili postupcima.

15. oktobar 2003.
Koordinacija novinarskih udruženja u BiH Upućuje protest zastupnicima Doma naroda Federacije BiH zbog usvajanja izmjena Zakona o Federalnoj radio-televiziji i nametanja obaveze direktnog prijenosa oba doma Parlamenta Federacije BiH. Glasanje parlamentaraca za izmjene i dopune Zakona o FTV i nametanja obaveza direktnog prijenosa svih sjednica predstavlja najdirektnije miješanje u uređivačku politiku i nedopustiv politički pritisak za Uređivački kolegij Federalne radio-televizije. Koordinacija novinarskih udruženja istovremeno izražava žaljenje zbog toga što zastupnici oba doma  Parlamenta Federacije BiH svojim djelovanjem nisu pomogli uspostavljanje i finansijsku kosolidaciju javnih servisa na entitetskom i državnom nivou.

04. novembar 2003.
Koordinacija novinarkih udruženja u BiH oštro osuđuje napad na dopisnika Oslobođenja Nermina Bisu kome su upućene ozbiljne prijetnje od strane lica s kriminalnim dosijeom. Koordinacija novinarskih udruženja ovaj atak smatra vjerodostojnom prijetnjom novinarima koji se pokušavaju omesti u vršenju svog profesionalnog posla.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest