Otvorene su prijave za nagradu festivala Voices u Zagrebu

Europska federacija novinara (EFJ) suorganizuje sljedeće izdanje festivala Voices koje će se održati u Zagrebu od 28. februara do 1. marta 2025. godine. Možete se besplatno registrovati ovdje. Voices će dodijeliti 10 nagrada od po 1.000 eura mladim novinarima i zagovornicima medijske pismenosti.

Voices nagrade za novinarstvo dodjeljuju se u pet kategorija:

o   Perspektiva: inovativna i etička upotreba umjetne inteligencije u novinarstvu

o   Uticaj: prekogranično istraživačko novinarstvo

o   Lokalna otpornost: lokalno izvještavanje za europske zajednice

o   Izvanredna mladost: obećavajući novinari mlađi od 30 godina

o   Novi talenti: najbolji u klimatskom novinarstvu

Za Voices nagrade mogu se prijaviti samo kandidati koji legalno borave ili su stanovnici neke od 27 država članica EU ili u zemljama koje su kandidati za ulazak u EU: Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Nagradu za najbolje mlade novinare lani je u Firenci osvojila novinarka Radio Rijeke Anja Matić za rubriku “Slažem se da se ne slažemo”,  koja se emituje svakog ponedjeljka u 17,20 sati, u sklopu emisije Leksikon Radio Rijeke. Više informacija o kriterijima za nagradu Voices u priloženom dokumentu. Svoju prijavu možete podnijeti online putem ove poveznice. Ako imate pitanja, obratite se na:  [email protected]

Drugo izdanje festivala Voices održat će se u Zagrebu od 28. februara do 1. marta 2025. Tokom dva dana festival će kroz razgovore, interaktivne radionice, izložbe i mogućnosti umrežavanja istražiti ključne teme koje danas oblikuju naš odnos s informacijama i medijima.

Prije Hrvatske, Voices je održan u Firenci u martu 2024. Više od 1300 sudionika prisustvovalo je sesijama koje su se bavile umjetnom inteligencijom i novinarstvom, dezinformacijama, sigurnošću novinara, izazovima unutar medijskih ekonomskih modela, medijskom pismenošću, integritetom izbora, EU zakonodavstvom o medijima.

Festival je putuje kroz europske gradove otvara suradnju s različitim zajednicama, a pritom naglašava slobodu medija i medijsku pismenost kao bitne elemente za funkcioniranje naših društava

Voices nije samo još jedan festival. To je pionirski događaj za preoblikovanje našeg odnosa s informacijama. Od praćenja razvoja novinarstva novinarstva u medijskom krajoliku koji se brzo mijenja do osnaživanja građana alatima za snalaženje u tim promjenama, usmjeravamo razgovor prema informisanoj budućnosti.
Zamislite dva dana užurbana sa stotinama sudionika, 70 govornika, odabranim sesijama, interaktivnim radionicama, izložbama i mogućnostima umrežavanja.Voices je mjesto okupljanja. Drugo izdanje festivala novinarstva i medijske pismenosti Voices bit će održano u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu od 28. februara do 1. marta 2025. godine, svi ste pozvani!

Prijavite se ovdje kako biste osigurali mjesto za glavne događaje na festivalu. Da biste prvi primili obavijesti kada se otvore prijave za radionice, treninge i interaktivne aktivnosti, pretplatite se na Voices newsletter.

Imate ideju vezano za festival? Svakako nam je javite putem.

Izvor: Sindikar novinara Hrvatske

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest