Nagrada CEI SEEMO za istraživačko novinarstvo

Otvoren je poziv za prijavu za CEI SEEMO nagradu za izuzetne zasluge u istraživačkom novinarstvu

Nagrada ima za cilj promovirati visokokvalitetno istraživačko novinarstvo i prepoznati napore istraživačkih novinara koji često rade u teškim uvjetima u kontekstu prijetnji slobodi medija i ličnu sigurnost.

FOKUS 2024
Ovogodišnja nagrada ima za cilj da istakne ulogu istraživačkog novinarstva u podizanju svijesti javnosti o kritičnim pitanjima vezanim za poljoprivredu/sigurnost hrane, okoliš i zdravstveni sektor, s ciljem zagovaranje transparentnosti i dobrog upravljanja u smislu praksi, procedura, finansiranja.

Poziv je otvoren za državljane članica CEI: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine.

Nagrada je podijeljena u dvije kategorije:

1. PROFESIONALNI NOVINARI – 4.000 eura
2. MLADI PROFESIONALNI NOVINARI (rođeni/poslije 1994.) 1.000 eura

Kategorija 1: kandidati koji su aktivno učestvovali u istraživačkom izvještavanju u posljednje tri godine i još uvijek su aktivni u novinarstvu. Za evaluaciju će biti relevantna dva primjera novinarskog rada.
Kategorija 2: kandidati koji su aktivno učestvovali u istraživanju i izvještavanju, čak iu sklopu aktivnosti u školama/univerzitetima/NVO-ima i ako je kao rezultat toga objavljena barem jedna istraživačka 
priča koja zadovoljava sve profesionalne standarde. Jedan primjer novinarskog rada bit će relevantan za ocjenu žirija.
Štampa, radio, TV, novinske agencije i onlajn mediji su prihvatljivi

KAKO SE PRIJAVITI
Kandidati treba da popune online prijavnicu na linku OVDJE.
Sljedeći dokumenti se učitavaju u PDF formatu:
1. Curriculum vitae (na engleskom).
2. Pismo preporuke (na engleskom) napisano i potpisano od strane osobe od povjerenja, novinara i medijskih organizacija, medijskih kuća, organizacija civilnog društva, novinarskih škola ili univerziteta, 
sindikata ili drugih društvenih organizacija iz ciljnih zemalja.
3. Do tri primjerka novinarskog rada u jednom PDF dokumentu (najmanje dva u kategoriji 1, jedan u kategoriji 2). Za online prijedloge, umetnite hiperveze u PDF dokument ili ga odštampajte kao PDF datoteku. 
Hiperveze moraju biti dostupne do 15. decembra 2024. U slučaju audio/video materijala, uploadujte datoteke koristeći usluge za razmjenu datoteka (npr. WeTransfer ili Dropbox) uključujući skriptu ili skriptu. 
Materijal pripremljen na lokalnim jezicima treba biti popraćen kratkim sažetkom na engleskom jeziku.
Prijave koje ne sadrže svu potrebnu dokumentaciju neće biti prihvaćene.
ROK
Prijave traju do 31. jula 2024. (23:59 CEST).

IZBOR
Prijave će razmatrati međunarodni žiri sastavljen od uglednih novinara i medijskih stručnjaka iz regiona, kao i dosadašnjih dobitnika nagrada. 
Svečana dodjela nagrada održaće se tokom Foruma medija jugoistočne Evrope (SEEMF) u Podgorici 27. novembra 2024. godine.

Žiri će uzeti u obzir relevantnost tematike obuhvaćenih izvještaja, koji treba da se fokusira i na ciljne zemlje kao i na kvalitet izvještavanja u pogledu dokumentacije, podataka, pisanja i izrade. 
Kao i lični rizici tokom obavljanja novinarske dužnosti. i uticaj na društvo.

ZA VIŠE INFORMACIJA:
www.cei.int // [email protected]
www.seemo.org // [email protected]
Izvor: Sindikat novinara Hrvatske 
FOTO: Pixabay
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest