Dvije godine od ubistva Shireen Abu Akleh i dalje bez pravde

Navršile su se dvije godine od ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali, javile su organizacije Reporteri bez granica (RSF) i Međunarodni institut za medije (IPI). Osudile su nekažnjivost njenog ubistva i pozvale međunarodnu zajednicu, posebno Sjedinjene Američke Države (SAD), da izvrše pritisak na izraelsku vojsku da odgovara za njeno ubistvo.

Izraelska vojska je 11. maja 2022. ubila jednu od najpoznatijih palestinskih novinarki u tom regionu, piše RSF.

Četiri mjeseca nakon što je Abu Akleh ubijena dok je izvještavala o raciji na Zapadnoj obali, istraga izraelske vojske je pokazala da postoji “velika vjerovatnoća” da je “slučajno pogođena” izraelskim napadom i navela da nema namjeru da pokrene krivični postupak protiv umiješanih vojnika.

Godinu dana kasnije, u maju 2023., portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari izjavio je da je vojski “veoma žao zbog smrti Shireen Abu Akleh”. Ovaj zločin je i dalje nekažnjen, dodaje RSF, uprkos nekoliko nezavisnih istraga koje su pokazale da je izraelski vojnik pucao na Abu Akleh, koja je jasno bila identifikovana kao novinarka.

RSF naglašava da, iako je Shireen Abu Akleh također bila državljanka SAD-a, američki koordinator za sigurnost (USSC) je samo posjetio mjesto pucnjave i nije vodio nezavisnu istragu. Svoje zakjučke je napravio na osnovu zaključaka izraelske vojske i palestinskih vlasti. Istraga Ministarstva pravde je u toku, ali napreduje veoma sporo.

“Protekle dvije godine bile su veoma bolne za našu porodicu i ne bismo trebali čekati da prođe još godina bez pravde. Nismo dobili odgovor od Međunarodnog krivičnog suda kojem smo uložili žalbu na istragu ovog gnusnog zločina. Izrael i dalje odbija da sarađuje u krivičnoj istrazi koju su pokrenule SAD”, kazala je Lina Abu Akleh, rodica Shireen Abu Akleh.

Izvinjenje izraelske vojske, kako je kazala, nije odgovornost. Naglasila je da novinarstvo nije zločin, ali da ciljanje novinara jeste.

“Nekažnjivost Izraela je i danas evidentna u ubistvima i napadima na druge novinare u Gazi. I dalje se nadamo da će SAD završiti istragu što je prije moguće i da će odgovorni za ubistvo Shireen – od vojnika koji je povukao okidač do najvišeg lanca komande – biti pozvani na odgovornost”, kazala je ona.

RSF je podsjetio da je u maju 2022. porodica podnijela žalbu Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), a da je u decembru iste godine Al Jazeera podnijela i formalnu prijavu MKS-u za ratne zločine, uz podršku RSF-a.

“Gnusni zločin počinjen prije dvije godine nad Shireen Abu Akleh, potpuno nekažnjeno, važno je poglavlje u priči o nemilosrdnom napadu Izraela na kanal Al Jazeera, kojem je upravo zabranjeno emitovanje u Izraelu. I dok je od 7. oktobra 2023. godine više od 100 palestinskih novinara ubila izraelska vojska, uključujući najmanje 22 dok su vršili svoju dužnost, i dalje postoji isti obrazac nekažnjivosti”, izjavio je Jonathan Dagher, šef odjela za Bliski istok RSF-a.

Ovaj obrazac, kako je dodao, ugrožava živote novinara širom svijeta i pravo javnosti na slobodne, nezavisne i pluralističke informacije. Naveo je da RSF ponovo potvrđuje svoju posvećenost porodici Shireen Abu Akleh i nastavlja pozivati na pravdu za sve palestinske novinare koje je ubila izraelska vojska.

Abu Akleh i njene kolege iz Al Jazeere su 11. maja 2022. godine podigle kamp u blizini izbjegličkog kampa Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi izvještali o tadašnjem izraelskom napadu. Nosila je prsluk i šljem sa oznakama “press”, a kako piše RSF, u nju je pucano u vrijeme kada nije bilo razmjene vatre, što potvrđuje navode o namjernom ubistvu.

IPI piše da je Abu Akleh više od dvije decenije radila kao reporterka i dopisnica Al Jazeere, te da je opširno izvještavala o brojnim velikim događajima u Palestini. Zbog svoje tačnosti i profesionalizma, kao i zbog svoje prepoznatljivosti, Abu Akleh je postala poznato ime širom arapskog svijeta. Svoju karijeru je posvetila otkrivanju nepravde i strašne situacije Palestinaca pod izraelskom okupacijom i inspirisala je mnoge Palestinke i Arapkinje da ostvare karijeru u novinarstvu.

“Izraelske odbrambene snage se moraju smatrati odgovornim za ubistvo Shireen Abu Akleh koja je mnogima bila inspiracija za neustrašivo i profesionalno izvještavanje o događajima unutar Palestine”, rekao je izvršni direktor IPI-a Frane Maroević.

“Također pozivamo međunarodnu zajednicu, a posebno američku vladu i druge ključne saveznike Izraela, da daju prioritet pravdi za Shireen. Oni moraju poslati poruku da novinari u Palestini, i bilo gdje u svijetu, ne mogu i ne smiju biti ubijani i da to prođe nekažnjeno”, dodao je.

Izvor: Mediacentar / RSFIPI 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest