Evropske organizacije traže od EU sankcije za Izrael radi ubistva novinara

 

Šezdeset međunarodnih novinarskih organizacija uputilo je otvoreno pismo Evropskoj uniji (EU) sa zahtjevom da suspenduje Sporazum o pridruživanju sa Izraelom, radi ubistva novinara i drugih medijskih radnika u Pojasu Gaze.Na sastanku ministara vanjskih poslova EU, koji se održava danas u Brusselsu, trebalo bi biti razmatrano ovo pismo i zahtjevi evropskih organizacija za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara.

Pismo je odgovor organizacija među kojima su EFJ, RSF i Udruženje BH novinari na neviđeni broj ubijenih novinara i druga ponovljena kršenja slobode medija koja su počinile izraelske vlasti od početka rata s Hamasom. U pismu se, među ostalim, navodi: “Ubistva i druga kršenja slobode medija, izvršena u suprotnosti s izraelskim ljudskim pravima i obavezama iz međunarodnog humanitarnog prava, trebala bi pokrenuti suspenziju Sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela i daljnje ciljane sankcije EU protiv odgovornih”.

“Vrijeme je da sa verbalnih osuda pređemo na akciju. Član 2. Sporazuma o pridruživanju EU-Izrael propisuje da se njihovi odnosi zasnivaju na suštinskoj komponenti, a to je poštovanje ljudskih prava i demokratskih principa. Izraelska vlada očigledno gazi ovaj član. EU, koja je vodeći trgovinski partner Izraela, mora izvući potrebne zaključke iz ovoga i mora učiniti sve da osigura da Netanyahuova vlada prestane s masakriranjem novinara i poštuje pravo na informacije i slobodu medija otvaranjem pristupa medijima Gazi. U pitanju je kredibilitet EU”, izjavila je Julie Majerczak, šefica kancelarije Repotera bez granica u Briselu.

U pismu se navodi podatak da je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) otkrio da su Izraelske odbrambene snage (IDF) direktno ciljale i ubile najmanje pet novinara, dok se istražuje najmanje deset drugih smrtnih slučajeva. Druge organizacije kao što je RSF vjeruju da bi broj ciljanih ubistava mogao biti veći.

Istaknuto je da su novinari bili u mogućnosti da izvještavaju sa prve linije u gotovo svakom velikom sukobu u protekle tri decenije: od Ukrajine do Ruande. No, poređenja radi, kako piše u pismu, uprkos tome što je kancelarija za medije izraelske vlade izdala medijske akreditacije za oko 2.800 međunarodnih novinara da uđu u Izrael od početka rata, samo odabranim novinarima je dozvoljen ulazak u Pojas Gaze, dok se to odvijalo pod izraelskom vojnom pratnjom i uz ograničenja u izvještavanju.

U tom kontekstu, više od 70 novinskih kuća i organizacija civilnog društva nedavno je pozvalo Izrael da omogući nezavisan pristup Gazi. Pored ubistava novinara u Gazi zabilježen je i rekordan broj proizvoljnih pritvaranja medijskih radnika, a postoje i navodi o mučenju i maltretiranju novinara. Spominje se i ogromna ograničenja slobode medija kao i propust da se istraže ili pozovu počinioci kršenja na odgovornost. Organizacije pozivaju lidere EU da javno pozovu Izrael da ispuni zahtjeve za slobodu medija među kojima se nalazi omogućavanje pristupa i podržavanje slobode izvještavanja, zaštita života novinara i osiguranje odgovornosti i okončavanje nekažnjivosti.

Izraelske oružane snage od 7. oktobra 2023. ubile više od 130 palestinskih novinara i medijskih profesionalaca u Gazi. Najmanje 30 njih je ubijeno dok su radili svoj posao. U istom periodu, koji je bio najsmrtonosniji za novinare u posljednjih nekoliko decenija, ubijeno je i troje  novinara iz Libanona i jedan izraelski novinar. Organizacije koje su potpisale pismo ističu da je ciljano ili neselektivno ubijanje novinara, bilo namjerno ili slučajno, ratni zločin.

Kompletno pismo dostupno je na ovom linku

 

Izvor naslovne forografije: UNDP PAPP/Abed Zagout / TV correspondent Mustafa Al-Bayed, reporting from Gaza.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest