BH NOVINARI: Konkurs za najbolje studentske istraživačke priče o govoru mržnje

Boračko jezero, 25. 8. 2024. – Uduženje/ udruga BH novinari raspisuju konkurs za izbor najboljih studentskih istraživačkih priča o temi govora mržnje u okviru projekta Novinarske akademije 2024. koja je održana na Boračkom jezeru kroz dva edukativna modula u junu i augustu ove godine.  

Nakon završenog I i II modula, studenti i studentice novinarstva i drugih fakulteta/akademija humanističkog smjera imaju priliku da istražuju neke od tema o govoru mržnje u javnom prostoru, kao što su: kako nastaje govor mržnje i zbog čega, da li i kako mediji i društvene mreže mogu biti javna platforma za dekonstrukciju govora mržnje, govor mržnje prema ženama − od najmlađih do onih u zreloj dobi, kako medijska i inforaciona pismenost može pomoći u smanjenju govora mržnje, te koliko  izvještavanje o datumima i događajima iz posljednjeg rata doprnosi širenju stereotipa i predrasuda o drugima i drugačijima, uključujući i govor mržnje. 

Tokom istraživanja odabranih tema, studenti će imali mentora – nekoga od  iskusnih novinara, aktivista civilnog društva  i uglednih profesora – predavača  sa BHN Novinarske akademije. Deset najboljih studentskih radova će biti objavljeno na web stranici BH novinara i profilima udruženja na društvenim  mrežama.  

Autorima 5 (pet) najboljih radova biće uručena simbolična nagrada – tablet.


Konkurs ostaje otvoren do 25. septembra 2024. godine. 

Radove treba slati na na email adresu: [email protected], sa naznakom za konkurs: najbolji studetski radovi o govoru mržnje 

Raspisivanje konkursa i nagrađivanje najboljih studentskih radova o temi govora mržnje omogućila je podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u ovom projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo Udruženja/udruge BH novinara. .

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest