Saslušanje Assangea završilo bez neposredne odluke

Ročište na Visokom sudu Ujedinjenog Kraljevstva koje je trebalo utvrditi hoće li Julianu Assangeu biti dopuštena konačna žalba na njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama završilo je bez neposredne odluke.

Dvodnevnim saslušanjem 20. i 21. februara predsjedavali su suci Dame Victoria Sharp i Justice Johnson, koji su čuli argumente Assangeova odbrambenog tima zašto bi izručenje trebalo biti blokirano, a advokati američke vlade predstavili su svoje argumente kao odgovor.

Ročište je zaključeno time što su suci nisu dali nikakve naznake kada bi do odluke moglo doći, osim što su postavili neke interne rokove za advokate da dostave dodatne informacije – posljednji od tih rokova je 4. mart.

Prvi put od januara 2021. godine Assange je dobio dopuštenje da lično prisustvuje saslušanju ili da se poveže iz zatvora Belmarsh putem videoveze, ali njegovi advokati su rekli da mu je previše loše da bi učinio i jedno i drugo.

Reporteri bez granica (RSF) izrazili su zabrinutost za Assangeovo zdravlje nakon njihove posljednje posjete njemu u Belmarshu 16. januara, kada je patio od respiratorne bolesti i imao slomljeno rebro zbog pretjeranog kašlja.

– Nismo čuli ništa novo od američke vlade tokom ovog saslušanja – jednostavno su ponovili dugogodišnje argumente da se u ovom slučaju ne radi o novinarstvu i da će Assangeu biti omogućeno pošteno suđenje u Sjedinjenim Državama – kazala je Rebecca Vincent iz RSF-a.

No, ona navodi da se ovaj slučaj u velikoj mjeri odnosi na novinarstvo i slobodu medija, a bez zaštite Prvog amandmana i odbrane javnog interesa u Zakonu o špijunaži, Assange ne može dobiti pošteno suđenje.

– Iako se još uvijek nadamo da će neki oblik pravde biti zadovoljen u Ujedinjenom Kraljevstvu, nastavljamo s našim pozivom američkoj vladi da pronađe političko rješenje kako bi se slučaj priveo kraju i omogućilo Assangeovo oslobađanje bez daljnjeg odgađanja – kazala je.

Assangeovi advokati iznijeli su razloge za žalbu, uključujući argument da politička priroda Assangeovih postupaka znači da bi se trebalo primijeniti izuzeće za političko krivično djelo i predstavljati pravnu zapreku njegovom izručenju.

Tvrdili su da bi njegovo krivično gonjenje predstavljalo tešku povredu slobode govora te da mu se u SAD-u ne bi omogućilo pošteno suđenje. Ukazali su na alarmantne izvještaje o tome da dužnosnici CIA-e planiraju moguće izručenje ili ubistvo Assangea i izrazili su ozbiljnu zabrinutost da bi se nakon izručenja optužbe protiv Assangea mogle modificirati kako bi se dopustila mogućnost smrtne kazne.

Američka vlada odgovorila je ponavljanjem svojih dugogodišnjih argumenata o slučaju, naglašavajući da masovna priroda otkrivanja i objavljivanje imena umiješanih pojedinaca znači da su Assangeovi postupci nadilazili uobičajenu novinarsku praksu.

Smatrali su ga odgovornim za objavu neredigiranog skupa podataka koji je završio u javnoj domeni, iako su ga druge strane objavile prije WikiLeaksa nakon što je jedan od medijskih partnera s kojima je WikiLeaks sarađivao otkrio lozinku.

Također su pokušali osporiti argument odbrane da Assangeu, kao stranom državljaninu, neće biti data zaštita Prvog amandmana, iako je sam američki tužitelj rekao da bi to mogao biti slučaj.

Izvor: Analiziraj.ba/RSF

Photo: Andy Rain/EPA

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest