Udruženje BH novinari organizovalo je okupljanje u Sarajevu pred Vječnom vatrom kako bi zapalili svijeće  i odali počast ubijenim kolegicama i kolegama u Pojasu Gaze.

Novinarima u Sarajevu pridružile su se i medijski profesionalci iz Banje Luke, Zenice i Tuzle. Poruka je bila jedinstvena: “Novinarstvo nije zločin! Novinarstvo je javno dobro, a ubijanje novinara i novinarki u Gazi je nedopustivo”.

Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinara podsjetila je da je prema Međunarodnoj federaciji novinara najmanje 99 novnara/ki ubijeno od 7. oktobra prošle godine pa do danas. Većinu navodi čine palestinski novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvoro izraelskih i troje novinara iz Libana.“Za četiri godine rata u Bosni i Hercegovini je ubijeno 80 novinara/ki, a za četiri mjeseca rata u Pojasu Gaze mnogo više. Zato pošaljimo poruku svima, prije svega međunarodnim organizacijama da ne smiju bez ikakvih reakcija gledati šta se dešava nad novinarima u Gazi. Moraju razraditi svoje taktike, primijeniti pravila međunarodnog humanitarnog prava i zaštititi naše koleginice i kolege koji, rizikujući svoje živote, pokušavaju pronijeti istinu o onome što se događa u Pojasu Gaze“, rekla je Rudić.

U Banjaluci na Trgu Krajine okupili su se novinari iz banjalučkih medija i podsjetili na važnost zaštite novinara/ki koji izvještavaju iz ratnih zona. “Međunarodne organizacije i institucije ne čine dovoljno da zaštite naše kolege da mogu raditi, živjeti, izvještavati iz Pojasa Gaze. Upravo zahvaljujući tim hrabrim novinarkama i novinarima svijet saznaje razmjere razaranja, uništavanja i šta se zapravo dešava u Pojasu Gaze”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik BHN Kluba novinara Banjaluka smatra da novinari nisu dovoljno zaštićeni.  Novinari iz Zenice okupljeni na koomerativnom skupu u znak sjećanja na ubijene novinare iz Gaze poručili su kako je nedopustivo ubijati novinare i medijske profesionalace na radnim zadacima.

“Ovo je najmanje što možemo učiniti kako bi se prisjetili svih kolega i kolegica i medijskih profesionalaca u pojasu Gaze koji nisu više među živima. Na ovaj način želimo poslati jasnu poruku da je nedopustivo ubijanje novinara”, kazala je Velida Kulenović, predsjednica BHN Kluba novinara Zeničko-dobojskoj kantona i novinarka Federalnog radija. Iz Tuzlanskog kantona novinari/ke poručili su kako rat mora što prije stati i kako se mora znati ko je kriv za zločine.

“Izgubili su život u želji i namjeri da izvrše svoj profesionalni zadatak, odnosno da svijetu prenesu šta se zapravo tamo događa. Mnogi su poginuli praktično prilikom snimanja, neki s porodicama. Svjedoci smo da su stradale cijele porodice pojedinih kolega”, rekao je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari. Medijski profesionalci/ke su saglasni i poruka je jasna novinari i novinarke, snimatelji, fotoreporteri i freelenceri moraju imati međunarodni zaštitu i tokom izvještavanja iz ratne Gaze, a svi oni koji stoje iza ubistava novinara moraju biti procesuirani i kažnjeni. BH novinari pridružilo se Međunarodnoj federaciji novinara – IFJ, Nacionalnom sindikatu novinara Velike Britanije i Sindikatu novinara Palestine u kampanji zaštite svih novinara/ki i medija koji izvještavajuiz Pojasa Gaze.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest