Dvije godine kasnije nema zakonskih izmjena nakon izvještaja o ubistvu novinarke

Prošle su dvije godine od izvještaj o javnoj istrazi o okolnostima smrti ubijene novinarke Daphne Caruane Galizie, a Vlada još nije predstavila alternativne prijedloge onima koje je srušila u vezi s korupcijom i organiziranim kriminalom, saopćila je Fondacija Daphne Caruana Galizia.

Javna istraga zaključila je da država mora snositi odgovornost za ubistvo Caruane Galizije nakon što je stvorena kultura nekažnjivosti koja se infiltrirala u institucije zemlje.

U svom izvještaju na 437 stranica, istraga je zaključila da, iako nema dokaza da je država aktivno uključena u ubistvo, kultura nekažnjivosti stvorena je iz najviših ešalona moći unutar ureda bivšeg premijera Josepha Muscata u Castilleu.

U osuđujućem zaključku, izvještaj navodi da je nekažnjivost “generirana na najvišim nivoima u srcu administracije u Kastilji i poput hobotnice se proširila na druge institucije kao što su regulatorne institucije i policija što je dovelo do kolapsa vladavine prava”.

Fondacija Daphne Caruana Galizia navodi da je ohrabrujuće vidjeti jedinstveni poziv na javnu istragu kako bi se osigurala državna odgovornost i potpuna pravda za neprirodnu smrt Jeana Paula Sofije.

– Javna istraga jedini je način da država nauči kako spriječiti buduće smrti, ali ako naučene lekcije žele spasiti živote drugih, država mora slijediti brzu i cjelovitu promjenu – stoji u saopćenju.

Fondacija je primijetila da unatoč oštrim zaključcima u istražnom izvještaju, Malta još uvijek nije ispravila sistemske propuste koji su omogućili naručeno ubistvo novinara.

Vlada je do danas provela samo uspostavu Odbora stručnjaka koji će je savjetovati o reformama. Projektni zadatak odbora zadužio ga je za reviziju zakona za zaštitu novinarstva, ali ga je prisiljavao da zanemari druge preporuke koje je iznio istražni odbor.

Projektni zadatak koji je izradila vlada isključio je mjere za rješavanje problema nekažnjivosti, korupcije i zloupotrebe ovlasti iz zadatka Odbora, iako napori da se zaštiti novinarstvo neće uspjeti bez jednakog napora u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, naveli su iz Fondacije.

Malteška novinarka i blogerica Daphne Caruana Galizia, čije su optužbe o korupciji vlade dovele do prijevremenih izbora, poginula je u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila 2017. godine. Caruana Galizia, 53, sarađivala je s više malteških medija, a prije svega je bila poznata po blogu u kojem je otkrila više korupcijskih afera.

Izvor: NewsBook/Analiziraj.ba

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest