Protestna šetnja u Banjoj Luci protiv kriminalizacije klevete – Građani traže zaštitu slobode izražavanja

Sarajevo/Banja Luka, 18. jula – Predstavnici medija, aktivisti i brojni građani okupili su se jutros u znak protesta na Trgu Krajine i održali protestnu šetnju do Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u kojoj poslanici danas raspravljaju i glasaju o uvođenju klevete Krivični zakonik RS.

Kako saopštava portal SLOBODNO, na Trgu Krajine u Banjoj Luci okupio se značajan broj novinara, aktivista I građana koji su pozvali predstavnike vlasti da još jednom razmisle, da se urazume i odustanu od kriminalizacije klevete, čiji se prijedlog nalazi pred nardonim poslanicima na zasjedanju Narodne skupštine RS koje je počelo jutros.

SLOBODNO navodi da se okupljenima obratio Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, koji je podsjetio da je Bosna i Hercegovina u posljednje dvije decenije bila prva u regionu zahvaljujući dekriminalizaciji klevete.

„Prije više od 20 godina ukinuli smo krivično djelo klevete i bili smo prvi u regionu. Prije FBiH. Time smo se ponosili. Sada je vlast Srpske odlučila okrenuti leđa UN, Savjetu Evrope, OEBS-u, Evropskoj komisiji. Poručila je zaštitnicima ljudski prava i sloboda, novinarskim udruženjima, udruženjima građana da ih ne zanima šta pričaju i da žele da se zaštite od istine. Zato je ovo pitanje slobode svakog pojedinca ovdje”, rekao je Vukelić.

On je upozorio da, ako kriminalizacija bude usvojena u NSRS, sutra možemo očekivati da nam oduzmu slobodu kretanja, slobodu obrazovanja i sva ostala prava koje imamo po Ustavu RS. Izjave predstavnika vlasti da novinari žele slobodu klevete, te da zemlje EU takođe imaju kriminalizovanu klevetu, namjernim iskrivljivanjem istine.

Vukelić je naglasio “Namjerno iskrivljuju činjenice Da, kleveta je u nekim zemljama u krivičnom zakonu, ali moramo znati da su to zemlje poznate po poštenom suđenju, sudijama i tužiocima, koje ne kontrolišu političari. Ponavljaju da su smanjili kazne i da time trebamo biti zadovoljni, nama nikada nije ni bio u kazni već u krivičnom procesu koji može trajati pet godina. Možete dobiti desetine takvih prijava jer njih neće plaćati funkcioner i političari već vi, iz budžeta Srpske. Cijeli sistem, policija i tužilaštvo će o vašem trošku biti upregnuti da dokažu da ste oklevetali komšiju ili nekog funkcionera“.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka je ponovio da je kleveta kvalitetno sankcionisana postojećim Zakonom o zaštiti od klevete u BiH. Vukelić je pozvao narodne poslanike u NSRS da „ne dižu ruku za ovaj zakon i ne ostanu upamćeni kao neko ko je poslušnost podredio interesu svog naroda”.

Učesnici protesta su nakon šetnje ostali pred NSRS-om sa istaknutim transparentima i porukama „Stop kriminalizaciji klevete“ i „Mišljenje nije zločin!“.

Foto kredit: slobodno.org

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest