BH Novinari: Međunarodna solidarnost novinara je iznimno važna

Sarajevo, 15. jula 2023. – Troje novinara iz Sirije, Libije i Palestine posjetili su jučer Udruženje/udrugu BH novinari i sa predstavnicima ovog udruženja razgovarali o medijskim slobodama, novinarstvu i sigurnosti novinara, kao i mogućnostima saradnje i međusobne podorške u kreiranju povoljnog okruženja za rad medija u ove tri države.

Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara , upoznala je novinare sa dosadašnjim radom i aktuelnim aktivnostima udruženja u oblasti pravne pomoći i podrške novinarima koji se suočavaju sa sigurnosnim rizicima u Bosni i Hercegovini, te isklazala spremnost da BH novinari pomognu kolegama i koleginicama u izgradnji stablnog sistema podrške novinarima i medijskim radnicima u njihovim zemljama.

TV novinarka Amel Elarbesh iz Libije, koja trenutno radi za libijsku televiziju sa sjedištem u Turskoj, s dubokim je saosećanjem govorila o diskriminaciji novinarki u njenoj državi, njihovom položaju i nemogućnosti da nepreduju jednako kao i muškarci u medijima. Istaknula je da su novinarke izložene mnogobrojnim pritscima, s obzirom na to da je njihov broj vrlo mali u medijskoj industriji, a rijetko su prijavljene ili imaju ugovore o radu. « Nedostatak sigurnosti i nejednakost u radnim uslovima često dovode do autocenzure i odustajanja novinarki od bavljenja ovom profesijom », rekla je Elarbesh.

Za Ammara Ziadeha, novinara iz Sirije, najveći problem u njegovoj državi su česta, prisilna i proizvoljna pritvaranja novinara. » I sam sam proveo pet mjeseci u sirijskom zatvoru, gdje sam bio podvrgnut mučenju i nehumanim uslovima», rekao je Ziadeh. Njegovo svjedočenje je još jednom podsjetilo na ekstremne opasnosti sa kojima se novinari u Siriji svakodnevno suočavaju u nastojanju da objave istinu o onome što se dešava. Ziadeh je pozvao međunarodna novinarska i medijska udruženja na efikasniju zaštitu i podršku novinarima u Siriji.

Palestinski istraživački novinar Nizar Habash je govorio o neprestnim pritiscima na novinare i napadima izraelskih vojnih snaga, koji su prošle godine u maju ubili novinarku Al Jazeere Shereen Abu Aqleh, te ne prezaju od provođena drugih, administrativnih mjera zabrane palestinskim novinarima kao što su ograničavanje slobode kretanja, uskraćivanje informacija ili kršenja prava na izvještavanje.

Podsjetio je također i na nedopustiva pritvaranja novinara od strane Palestinske samouprave i Hamasa, posebno kada se kritikuje njihovo djelovanje. Habash je izrazio svoju zabrinutost zbog porasta desničarskih snaga u izraelskoj vladi i moguće, nove i još rigidnije politke prema Palestincima i palestinskim medijima i novinarima. » Pozitivan i svijetao primjer saradnje izraleskih i palestinskih novinara je najstariji izraelski dnevni list liberalne orjentacije Haaretz , čiji novinari i urednici podržavaju palestinske kolege i sarađuju sa nama na dnevnoj osnovi», zaključio je Habash.

Na kraju susreta, Rudić je izrazila punu podršku novinarima iz Libije, Palestine i Sirije te istakla važnost međunarodne solidarnosti u promovisanju medijskih sloboda i zaštiti novinara diljem svijeta.

BH novinari će nastaviti podržavati slobodno novinarstvo, jačati dijalog i razmjenu iskustava s novinarima iz različitih zemalja, kako bi se unaprijedila profesija i stvorili bolji uslovi za rad novinara.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest