Izvještaj o medijskim slobodama u BiH 2023.

Mediji su izuzetno važan segment demokratije i nezamislivo je funkcionisanje bilo koje države bez profesionalnih i odgovornih masovnih medija. Mediji su okupirali naše živote i posvećujemo im više vremena nego bilo kojoj drugoj aktivnosti tokom slobodnog vremena. Ali su istovremeno korisno sredstvo za razumijevanje i praćenje svijeta oko sebe, odnosno informisanje, edukaciju pa i zabavu. Zato nam ne bi smjelo biti svejedno kakva je razina tih medijskih sadržaja koje pratimo i u kakvim uslovima novinari obavljaju svoj posao.

Isto tako jako je važno znati jesu li mediji slobodni u obavljanju svoga poslanja te poštuju li istovremeno slobodu građana.

Vodeći se tim pitanjima, Friedrich-Ebert-Stiftung u Bosni i Hercegovini i Udruženje/Udruga BH novinari sproveli su istraživanje o nivou medijskih sloboda, kao  i povjerenju u medije među građanima Bosne i Hercegovine. Izvedena je i uporedna analiza za period 2015. – 2023.

Neki od glavnih zaklučaka su sljedeći:

  • U 2023. godini građani BiH najviše vjeruju medijima (67%) i vjerskim grupama (53%), a zatim nevladinom sektoru (43%), te međunarodnoj zajednici (45%) i uopšteno institucijama vlasti (40%). Političke stranke i političari pridobili su najmanje povjerenja od strane građana. U odnosu na 2022. godinu povjerenje građana je generalno opalo, ali je redoslijed organizacija i institucija ostao isti.
  • Na nivou entiteta je prisutna slična slika. U oba entiteta najviše se vjeruje medijima, a potom vjerskim institucijama. Interesantno je vidjeti da je povjerenje u političke partije i političare znatno veće u RS, nego u Federaciji BiH. Povjerenje u medije stanovnika BiH opalo je 2023. godine u odnosu na 2022.
  • Polovina ispitanika smatra da političke partije i političari imaju najveći uticaj na medije u BiH, ali u odnosu na 2022. godinu to je pad od oko 10%. Da političke partije i političari imaju uticaj na medije 2022. je smatralo 66.9% stanovnika RS, a 2023. 34.6%.
  • Dvije trećine stanovnika BiH smatra da su političari i političke partije glavni kršitelji novinarskih prava i sloboda, ali to mišljenje je znatno manje prisutno kod stanovnika RS (37%) nego kod
    ispitanika iz FBiH (83.7%).
  • Televizija je još uvijek prvi izbor prilikom informisanja, a slijede internet i društvene mreže. Dnevne novine i sedmičnjaci postaju sve manje važni. U RS se više ljudi informiše putem interneta, nego televizije.

Cijeli izvještaj možete preuzeti OVDJE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest