BH novinari: Predstavljanje istraživanja “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022”

Sarajevo, 30.03.2023. – Udruženje/udruga BH novinari organizira predstavljanje istraživanja “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022”, koje će se održati u petak, 31. marta 2023. godine u hotelu „Art“ (ul. Vladislava Skarića 3) u Sarajevu, sa početkom u 11 sati.

Godišnje istraživanje, koje u okviru regionalne mreže novinarskih udruženja Zapadnog Balkana Safejournalists i uz podršku Evropske unije provode BH novinari, obuhvaća statističke podatke o napadima, prijetnjama i pritiscima na novinare/ke u Bosni i Hercegovini, informacije o legislativi u oblasti medija, ekonomskom položaju medija i novinara, te aktuelne trendove vezane za ugrožavanje medijskih prava i sloboda.

Tokom 2022. godine u bazi napada na novinare na stranici safejournalists.net registrovan je ukupno 31 slučaj napada, prijetnji i pritisaka na novinare i medije u BiH, među kojima i dva fizička napada. Zabilježena su 22 slučaja prijetnji smrću novinarima, verbalnih i drugih oblika prijetnji te političkih pritisaka na novinare/ke i medije. Registrovano je 7 napada i prijetnji upućenih medijskim kućama. Broj političkih pritisaka i verbalnih prijetnji novinarima povećan je za čak 40% u odnosu na 2021. godinu. Zabilježen je i znatan porast govora mržnje prema novinarima/kama, posebno u online prostoru.

Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja “BH novinari”, u 2022. je zabilježila 79 slučajeva kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda.

Istraživanje “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara u BiH 2022” je dostupno OVDJE.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest