SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu

Prošle noći, neko je pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Albana Selimija u Prištini. 

Alban Selimi saopštio je da je neko pokušao da ga zastraši, ali da nije uspio.

“Neko je zapalio (garažu), da me uplaši. Nisu postigli svoj cilj!“, napisao je on na Facebooku. Novinar je ugasio požar uz pomoć komšija.

Iz Udruženja novinara Kosova sumnjaju da je napad povezan sa posljednjom emisijom u kojoj je novinar govorio o izgradnji novih zgrada u Prištini kojima nedostaju osnove.

Džemajl Redža, predsjednik Odbora Udruženja novinara Kosova, izrazio je zabrinutost u vezi sa pokušajem podmetanja požara.

„Veoma smo zabrinuti zbog ovog ozbiljnog incidenta u kojem je zapaljen dio privatne imovine novinara Albana Selimija. Selimi radi godinama u javnom servisu, izvještava o mnogim pitanjima od javnog interesa, i ovaj napad je znak da su neke grupe nezadovoljne njegovim izvještavanjem. Pozivamo kosovsku policiju da ponudi neophodnu zaštitu novinaru i njegovoj porodici, te da hitno sprovede istragu i pronađe odgovorne i suoči ih sa pravdom”, rekao je Redža.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje zastrašivanje kolege Selimija i poziva nadležne da istraže motive ovog napada, što prije pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 17. mart 2023.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest