Potpisana deklaracija protiv kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj

Foto: CAPITAL

Banja Luka, 07.02.2023.Predstavnici organizacija civilnog društva i nezavisni mediji potpisali su danas u Banjaluci deklaraciju kojom se najoštrije protive i osuđuju najave predstavnika institucija Republike Srpske da će se u okviru Krivičnog zakonika Republike Srpske propisati krivična djela kojim će se izvršiti kriminalizacija klevete i uvrede.

Deklaraciju su potpisali Udruženje za promociju evropskih standarda i unapređenje poslovnog ambijenta, Helsinški parlament građana Banjaluka, Transparency International BiH, Banjalučki centar za ljudska prava, Centar za životnu sredinu, Klub novinara Banjaluka/BH novinari, Udruženje građana “Zdravo da ste”, Udruženje “eTrafika” i Centar za informativnu dekontaminaciju mladih.

Oni su nakon konferencije “Koliko će nam slobode ostati?” koju su organizovali Klub novinara Banjaluka, portal Capital.ba i Fondacija Fridrih Ebert Banjaluka istakli da su veoma zabrinuti da će najavljeno donošenje zakona o lažnim vijestima biti iskorišćeno protiv nezavisnih medija, novinara i aktivista, da bi se ućutkalo neslaganje u okviru društva Republike Srpske i onemogućio slobodan rad novinara, novinarki, udruženja i pojedinaca u Republici Srpskoj.

“Uvjereni u to da Republiku Srpsku u budućnosti moraju da odlikuju vladavina prava, demokratske institucije, pluralističko društvo i više sloboda za njene građane, izražavamo i neslaganje sa proširenjem krivičnih djela protiv ustavnog poretka i najavama donošenja novih zakona u tom smjeru, kako je vrlo moguće da se ovakva zakonska inicijativa koristi kako bi se zastrašili predstavnici medijskog i nevladinog sektora, kao i pojedinci koji izražavaju stavove suprotne od onih koje ima vlast u Republici Srpskoj”, istaknuto je u deklaraciji.

Poručili su da upozoravaju javnost da bi izmjene trenutnih zakona i donošenje novih najavljenih zakona, upućivale na stvaranje represivnog okruženja i revanšizma prema neistomišljenicima, što bi predstavljalo udaljavanje od demokratskih ideala, za koje se nadamo da im Republika Srpska teži.

“U demokratskim društvima institucije bi trebalo da nastoje ojačati kritičku svijest građana, povećavajući njihova prava i slobode, a ne ići suprotnim pravcem pokušavajući putem zakona praktično zabraniti drugačiju misao od one koja je poželjna. Smatramo da se Krivični zakonik i ostali zakoni nikako ne smiju mijenjati naprečac, nauštrb prava i sloboda građana. Posebno bi bilo opasno ako bi se donošenje novih i izmjene i dopune postojećih zakona izvršile u hitnoj zakonodavnoj proceduri“, naveli su.

Ponašanje kojim se prekrajaju zakoni tako da pogoduju pojedincima, jednoj partiji ili određenim interesnim grupama je odlika jednopartijskih sistema ili onih koja teže tome, u kojima ne postoji demokratska svijest, niti istinska pravna država, a dužnost medija je da se ukaže na ove stvari.

Kompletan tekst deklaracije možete pogledati OVDJE: Zajedno protiv ogranicavanja prava i sloboda

(Izvor: Capital.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest