Albanija: MFRR i SafeJournalist mreža osuđuju napad na novinara Elvisa Hila i njegovu suprugu

Media Freedom Rapid Response (MFRR) i SafeJournalists mreža danas osuđuju šokantni fizički napad na albanskog novinara Elvisa Hila i njegovu suprugu u Leži i pozivaju državne organe koji sprovode zakone da brzo privedu osumnjičene i osiguraju da se svi odgovorni suoče sa pravdom.

Nasilni napad dogodio se oko 16.40 časova u sredu 25. januara, dan nakon što je Hila za shkiptarja.com i Report TV izveštavao o lokalnom sudskom sporu u Leži u kojem je optuženi osuđen na godinu dana zatvora zbog falsifikovanja sudske isprave.

Ubrzo nakon objavljivanja priloga, Hila je rekao da je dobio telefonski poziv od osobe povezane sa optuženim koja ga je vređala i pretila zbog prijave. Sat vremena kasnije, druga osoba je pozvala Hila i zahtevala da se sastane sa njim ispred bara u gradu.

Kada je novinar stigao automobilom sa suprugom, prišla su dva muškarca i insistirala da izađe iz vozila i objasni članak. Tokom incidenta koji je usledio, muškarci su navodno udarali Hila pesnicama i nogama, a njegovu ženu pesnicom u vrat. Oboma je bio potreban medicinski tretman nakon napada.

Obraćajući se medijima nakon što je pušten iz bolnice, Hila je javno identifikovao svoje navodne napadače i rekao da nasilje neće ućutkati njegovo izveštavanje. Specijalisti za istraživanje zločina u Leži pokrenuli su krivičnu istragu i trenutno tragaju za dvojicom osumnjičenih muškaraca.

Naše organizacije pozdravljaju brzu akciju policije i pozivaju ih da sada sprovedu detaljnu istragu kako bi potvrdili motiv i brzo priveli počinioce. Svi oni koji su odgovorni za naručivanje, orkestraciju i izvođenje ovog ozbiljnog napada moraju se suočiti sa pravdom.

Takođe pozdravljamo brzu osudu napada od strane predsednika zemlje Bajrama Begaja i naglašavamo da bi glasno osuđivanje političkih lidera u slučajevima koji uključuju nasilje nad medijima trebalo da bude standardni odgovor u svim takvim incidentima, sada i u budućnosti.

Ovaj napad je zabrinjavajući pokazatelj kontinuiranih pretnji sa kojima se novinari u Albaniji koji izveštavaju o akcijama organizovanih kriminalnih grupa i dalje suočavaju. Hila je napadnut samo zato što je obavio svoju misiju od javnog interesa izveštavanjem o presudi u sudskom sporu.

Kao što su mnoge naše organizacije primetile nakon nedavne misije za slobodu medija u Albaniji, dok su ozbiljni fizički napadi poput ovog, srećom, retki, slučajevi nasilja nad novinarima naglašavaju opasnosti i klimu nepoverenja sa kojima se novinari suočavaju zbog svog rada.

Brzo procesuiranje onih koji stoje iza ovog napada od strane pravosudnih organa je od vitalnog značaja za obeshrabrivanje potencijalnog nasilja nad medijima u budućnosti i obezbeđivanje pravde za žrtve. Naše organizacije će nastaviti da pomno prate ovaj slučaj i nadaju se da će videti pozitivne pomake u narednim danima i nedeljama.

 

Potpisnice: 

ARTICLE 19 Evropa

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Evropska federacija novinara (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni institut za štampu (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Safe Journalist mreža

 

Ovu izjavu koordinira organizacija Media Freedom Rapid Response (MFRR), koja prati i reaguje na kršenja slobode štampe i medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima. Ovaj projekat pruža pravnu i praktičnu podršku, javno zagovaranje i informisanje radi zaštite novinara i medijskih radnika. MFRR organizuje konzorcijum koji predvodi Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), uključujući ARTICLE 19, Evropsku federaciju novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Institut za primenjenu informatiku Univerziteta u Lajpcigu (InfAI), Međunarodni institut za štampu (IPI) i CCI/Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT). Projekat sufinansira Evropska komisija. www.mfrr.eu

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest