SafeJournalists: Nedopustivo ponašanje pravosudnih organa u slučaju napada na novinarku u Crnoj Gori

SafeJournalists mreža zabrinuta je zbog neadekvatnog postupanja pravosudnih organa u slučaju napada na novinarku lista Vijesti Jadranku Ćetković, koji se istovremeno vodi pred Sudom za prekršaje u Bijelom Polju i Višim državnim tužilaštvom, koji odlučuju o prigovoru oštećene novinarke. Time je novinarki uskraćena adekvatna krivično-pravna zaštita, u skladu sa relevantnim zakonima Crne Gore.

Napad na novinarku Jadranku Ćetković dogodio se u junu dok je pokušavala da radi svoj posao. Slučaj je prijavljen policiji i osnovni tužilac je odlučio da u tom slučaju nema krivičnog djela. Nakon prigovora advokata oštećene novinarke, Više tužilaštvo je uvažilo prigovor i predmet vratilo Osnovnom tužilaštvu na ponovno odlučivanje.

U međuvremenu, Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju podnosi Sudu za prekršaje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka povodom istog događaja i protiv istog osumnjičenog. Zatim, Osnovno tužilaštvo ponovo donosi rješenje o odbacivanju krivične prijave, a punomoćnik oštećene ponovo podnosi pritužbu Višem državnom tužilaštvu kako bi se ispitalo novo rješenje o odbacivanju krivične prijave. U vrijeme kada je Više tužilaštvo odlučivalo o žalbi na takvo rješenje, Sud za prekršaje je zakazao ročište o istom predmetu.

Nakon što je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju zatražilo odlaganje pretresa, zbog činjenice da postupak pred nadležnim tužilaštvom još nije okončan, Sud za prekršaje u Bijelom Polju odbija takav prijedlog, ekspresno sprovodi dokazni postupak i zaključuje raspravu.

Da situacija bude još apsurdnija, Sindikat medija Crne Gore dobio je obavještenje iz Višeg tužilaštva da je uvažio žalbu, te da je tužilac pogriješio kada je ocijenio da je riječ samo o prekršaju. To dovodi do toga da je isti slučaj trenutno i prekršajno i krivično djelo, što šalje veoma lošu sliku stvarne zaštite novinara/ki u Crnoj Gori.

„Slučaj koleginice Jadranke Ćetković pokazao je nesposobnost nadležnih organa da pruže pravu zaštitu napadnutim novinarima/kama. Uzaludni su naši napori da ojačamo krivično-pravnu zaštitu kada imamo situaciju da o istom predmetu u isto vrijeme odlučuju različiti organi, čije se odluke međusobno isključuju”, istakao je predsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković.

Sindikat medija Crne Gore će ovom prilikom tražiti odgovornost svih u lancu, jer je rezultat „njihovog rada“ okončanje ovog slučaja bez adekvatne zaštite žrtve nasilja.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu SMCG u osudi ovakvog rada pravosudnih organa i traži odgovor od svih koji su učestvovali u postupku, kao i rješenje za slučaj koleginice Jadranke Ćetković. Osim toga, Mreža smatra da su ovakvim postupanjem prekršeni neki od temeljnih profesionalnih standarda, ali i važećih materijalnih i procesnih normi krivičnog i prekršajnog zakonodavstva.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana/ki.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 12. oktobar 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest