Albanija: Grupe za slobodu medija pozivaju na pravično suđenje u tužbi bivšeg glavnog tužioca za klevetu protiv Ise Myzyraja

Dolepotpisane organizacije za slobodu medija i slobodu izražavanja te novinarski sindikati i udruženja veoma su zabrinuti zbog tužbe za klevetu koju je protiv novinara Ise Myzyraj, koji radi za Ora News, podnijela Elizabeta Imeraj. Bivši glavna tužiteljica u Tirani, Imeraj, je otpuštena u aprilu 2022. kao dio procesa reforme pravosuđa zbog gubitka povjerenja u pravosudni sistem i nemogućnosti da opravda ili objasni svoju imovinu. Nakon jučerašnjeg odgađanja slučaja i prije ročišta zakazanog za 16. oktobar, pozivamo na pravično suđenje uz puno poštovanje svih prava u postupku i u kojem se na odgovarajući način razmatra važnost slobode govora, štampe i izvještavanja od javnog interesa.

Imeraj tuži Myzyraja nakon što je prijavio prijetnje i zastrašivanje koje je primio jer je pisao o Imerajovom procesu provjere međunarodnim mrežama. Krajem marta i početkom aprila 2022. Myzyraj je komentirao razvoj događaja oko Imerajovog procesa provjere koji je provela Ustavom propisana Međunarodna nadzorna operacija (IMO). Novinar je primijetio da su kolege iz drugih medija počele autocenzurirati, dok mnogi mainstream mediji nisu izvještavali o razvoju događaja. Istovremeno, anonimni mediji u Albaniji počeli su da objavljuju klevetničke tekstove u kojima se napadaju članovi IMO-a u, kako je Generalni direktorat EU za evropsku politiku susjedstva i proširenje okarakterizirao kao “organiziranu klevetničku kampanju”. Myzyraj je rekao da je njegova istraga otkrila da najmanje tri od ovih internetskih medija imaju veze sa Imerajom i objavio je ove navode na Facebooku i Twitteru. Imeraj osporava ovu izjavu i podnio je tužbu pred Okružnim sudom u Elbasanu.

Slučaj za klevetu postavljen je protiv ozbiljne zabrinutosti zbog slobode medija i prijetnji nezavisnom novinarstvu u Albaniji, koje je palo na 103. mjesto u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2022., posljednje na Balkanu.

Nastavit ćemo pažljivo pratiti slučaj i biti solidarni s Myzyrajem.

 

Potpisuju:

ARTICLE 19 Europe

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Reporters Without Borders (RSF)

SafeJournalists Network

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest