Na Jahorini održana konferencija “Mediji i izbori” u organizaciji Misije OSCE-a u BiH

Jahorina, 29.08.2022. – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je, na inicijativu medijskih djelatnika, organizirala konferenciju o temi “Mediji i izbori” koja je održana danas na Jahorini, a u kontekstu priprema za predstojeće Opće izbore u BiH.

Sudionici skupa koji je, pored organizatora, okupio medijske djelatnike i predstavnike novinarskih asocijacija, te bh. institucija uključenih u izborni proces, kao i nevladinog sektora, bili su u prilici analizirati najvažnije aspekte izbornog procesa u kontekstu profesionalnog, objektivnog i nepristrasnog izvještavanja o svim segmentima tog procesa i jačanja povjerenja u izbore uopće.

Kako je Feni kazala glasnogovornica OSCE-ove misije u BiH Željka Šulc, cilj ove konferencije jeste omogućiti novinarima i medijskim stručnjacima forum za diskusiju o samom izbornom procesu i ulozi medija, te o izvještavanju o izborima i unapređenju saradnje između medija i izborne administracije.

– Između ostalog, na konferenciji smo razgovarali o kampanji ‘Izađi i glasaj’ kao i o prisustvu ‘govora mržnje’ u medijima – istaknula je Šulc, podsjećajući kako su u tom kontekstu razmatrane i preporuke OSCE-ovog Odjela za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koji datiraju iz prethodnih izbornih ciklusa, te o modelu idealnog izbornog ciklusa i ulozi/misiji medija u predizbornoj kampanji i uopće u izbornom procesu, kao i o potrebi animiranja građana da u što većem broju izađu na izbore.

U osvrtu na manjkavosti izbornog zakonodavstva i nastojanja za njegovo unapređenje, članica Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) Irena Hadžiabdić podsjetila je na inicijativu koja je pripremana u neizbornoj godini i upućena Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izrazila je zadovoljstvo što je ta inicijativa bila okvir za ‘paket integriteta’, uz uvjerenje da će strožije sankcioniranje određenih prijestupa utjecati na odvraćanje od kršenja zakona i pravila u sklopu izborne kampanje.

– Za CIKBiH je bitno da izvještavanje o izborima bude fer i u funkciji formiranih birača. S obzirom na to da smo mjesec i po pred izbore, nama je bitno da birači razumiju izborni proces, svoja prava i obaveze – kazala je Hadžiabdić za Fenu.

U kontekstu upita u vezi s aktuelnom debatom o Izbornom zakonu, koja se vodi neposredno pred izbore, članica CIK-a smatra kako je ovo osjetljivo vrijeme za takvu debatu, te da se o tome treba diskutovati u neizbornoj godini, a da bi, trenutno, u prvom planu trebao biti izborni proces.

Referirajući se na ulogu medija, Hadžiabdić ističe kako mediji imaju veoma značajnu ulogu u edukaciji birača, pogotovo što su u prilici na profesionalan i izbalansiran način plasirati poruke koje CIKBiH priprema za opću javnost.

Glavna tajnica Udruženja/udruge ‘BH novinari’ Borka Rudić je naglasila kako je u periodu pred Opće izbore u BiH neophodno osigurati slobodno i sigurno okruženje za rad novinara i medija, odnosno “atmosferu u kojoj neće trpiti političke pritiske, prijetnje, ili fizičke napade, a što je zabilježeno u prethodnim izbornim ciklusima”.

– Dosad su u ‘Liniji za pomoć novinarima’ registrovana 42 slučaja – podsjetila je Rudić u izjavi za Fenu, izražavajući bojazan da bi u predstojećoj izbornoj kampanji taj broj mogao biti znatno viši.

U osvrtu na pitanje otvorenosti političkih subjekata/stranaka, podcrtava pravo novinara da dođu do traženih informacija.

– Političari neće da idu u političke debate, naročito tv-debate, a kandidati za ključne pozicije nisu raspoloženi da polemišu sa protukandidatima iz drugih političkih stranaka. Naprosto, ne žele da se izlažu ni pitanjima novinara, niti drugih kandidata, što znači da nećemo imati pluralističku izbornu kampanju – konstatira Rudić.

Istovremeno, napominje kako u kontekstu materijlanih sredstava za provedbu izbora, kada političke stranke raspolažu enormnim sredstvima, niko ne govori o tome kako pomoći medijima, a što “otvara pitanje koliko će moći da rade i prežive, budući da BiH jedina nije kreirala fond za pomoć medijima za vrijeme pandemije koronavirusa”.

To što nemamo zvaničnu podršku medijima u predizbornoj kampanji, odnosno zvanične kanale finansiranja, otvara prostor za nezakonitosti, ‘sivi novac’, ulaganja političkih stranaka u pojedine medije i političku propagandu – kazala je Rudić.

Prema ocjeni sudionika, konferencija u organizaciji OSCE-ove misije u BiH bila je izvrsna prilika da predstavnici medija, NVO i članovi CIK-a, razgovaraju o izbornoj reformi u skladu s najvišim demokratskim standardima, složenosti samog izbornog procesa, kao i mogućnostima tehničkih unapređenja tog procesa, ali i manipulacijama kojima su skloni sudionici izbornog procesa.

Na skupu su otvorena i brojna druga pitanja, uključujući vraćanje povjerenja birača u izborni proces, kao i otklanjanje manjkavosti koje se opetovano ponavljaju, a manifestiraju kroz pokušaje izbornih prevara, zloupotrebe u vezi s biračkim odborima, komisijama i spiskovima, a u kontekstu, nažalost, prisutnog uvjerenja da ‘izbore ne dobijaju glasači, nego brojači’.

Kako je najavljeno, konferencija ‘Mediji i izbori’ rezultirat će određenim zaključcima i preporukama koji će naknadno biti predstavljeni stručnoj i općoj javnosti.

(Izvor: federalna.ba/Fena)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest