Turska ekstremistička grupa prijeti novinarima BIRN-a

Sarajevo, 15.08.2022. – Novinari Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Nermina Kuloglija i Hamdi Fırat Buyuk primili su prijetnje putem telefonskih poziva, tekstualnih poruka i na društvenim mrežama od bh. ogranka turske ekstremno desničarske organizacije „Sivi vukovi“, prenosi Balkan Insight.

Kako se navodi u tekstu, prijetnje se upućuju iz Bosne i Hercegovine i Turske od 28. juna, a nakon što je BIRN objavio istragu o ogranku organizacije „Sivi vukovi“ i njenim aktivnostima u Bosni i Hercegovini. Nakon objavljivanja članka, Kuloglija i Buyuk su počeli da primaju poruke zastrašujućeg sadržaja na svojim telefonima.

Evropski centar za slobodu štampe i medija na svojoj Platformi za mapiranje medijskih sloboda izvijestio je o incidentima uznemiravanja, psihičkog zlostavljanja, zastrašivanja i prijetnji novinarima BIRN-a.

“Prijetnje novinarima su neprihvatljive. U ovom slučaju to ima međunarodni element koji se mora rješavati ne samo u zemlji u kojoj se novinari nalaze”, rekao je Gürkan Özturan, koordinator za brzi odgovor za slobodu medija u Evropskom centru za slobodu štampe i medija, neprofitnoj organizaciji koja promovira i brani slobodu medija.

„Sivi vukovi“ su međunarodna turska ultranacionalistička organizacija koja je postala istaknuta kasnih 1970-ih. Evropski parlament je 2021. godine pozvao EU da uvrsti „Sive vukove“ na listu terorističkih organizacija. „Sivi vukovi“ u Turskoj su decenijama bili uključeni u višestruka djela uznemiravanja, rekao je Özturan za BIRN.

“Ove prijetnje (novinarima BIRN-a) se ne mogu zanemariti i vlasti u Turskoj i Bosni i Hercegovini, kao i druge regionalne i međunarodne organizacije moraju biti uključene u istragu”, zaključio je on.

Prijetnje novinarima u svijetu rastu, upozorila je šefica UN-a Michelle Bachele na događaju povodom Svjetskog dana slobode medija 2022. Novinarstvo ostaje opasna, pa čak i smrtonosna profesija.

Širom svijeta prijetnje novinarima, online i offline, kao i zatvaranja novinara i dalje su u porastu, dok online nasilje i uznemiravanje podstiču autocenzuru i u nekim slučajevima fizičke napade, navodi UNESCO-ov izvještajSvjetski trendovi u slobodi izražavanja i razvoj medija” za 2021/2022.

(Izvor: Balkan Insight)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest