Vijeće Evrope zabilježilo deset slučajeva napada na novinare nakon reakcije SJ mreže

Vijeće Evrope je na svojoj Platformi za sigurnost novinara od početka godine  zabilježilo 23 napada na novinare i povrede njihovih prava u regionu. Od toga, deset slučajeva je uvršteno nakon reakcije SafeJournalists mreže.

Posljednji u nizu slučaj iz regiona uvršten na Platformu jeste slučaj iz Srbije. Naime, Dragojlo Blagojević, urednik časopisa Drvotehnika, dobio je prijetnje smrću putem telefonskog poziva nakon objavljivanja julskog broja časopisa, u kojem je Blagojevićev članak o drvoprerađivačkoj industriji.

Platforma za zaštitu i sigurnost novinara pomaže dijalogu između vlada i novinarskih organizacija, sa ciljem da se zaustavi kršenje slobode medija u državama članicama Vijeća Evrope i omogući novinarima da obavljaju svoj posao bez rizika po sopstvenu sigurnost. Cilj Platforme je da poboljša zaštitu novinara, da što bolje odgovori na prijetnje i nasilje nad medijskim profesionalcima i da podstakne mehanizme ranog upozoravanja i kapaciteta za reagovanje u okviru Vijeća Evrope.

Od 2015. godine, Platforma olakšava prikupljanje i širenje informacija o ozbiljnoj zabrinutosti za slobodu medija i bezbjednost novinara u državama članicama Vijeća Evrope, kao što je zagarantovano čl. 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Platforma također omogućava da se Vijeće Evrope na sistematičniji način obavještava o stanju u vezi sa slobodom medija u državama članicama te da po potrebi preduzme blagovremene i koordinirane akcije.

Podsjećamo, SafeJournalists mreža reaguje u slučajevima prijetnji po živote i sigurnost novinara, fizičkih napada, ubistava novinara, kao i u izuzetnim situacijama kada se svi članovi Mreže dogovore da je zajednička reakcija neophodna. Mreža obavještava sve relevantne evropske i institucije u zemljama članicama Mreže o slučajevima u kojima reaguje, a koje se tiču medijskih prava i sloboda.

SafeJournalists platformu čine novinarska udruženja i medijski sindikati iz država Zapadnog Balkana, i to Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje BH novinariSindikat medija Crne Gore (SMCG), Udruženje novinara Makedonije (ZNM), Udruženje novinara Kosova (AGK) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Svi slučajevi koji su se uvršteni na Platformu VE nakon upozorenja SafeJournalists mreže:

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637504;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637047;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637704;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637566;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637182;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637517;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637171;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637349;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637458;globalSearch=false

https://fom.coe.int/en/alerte/detail/107637797;globalSearch=false

(Izvor: SafeJournalists/Anka Kovačević)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest