BH novinari: Verbalno i svako drugo nasilje nad novinarima je neprihvatljivo!

Sarajevo/Banja Luka, 30.4.2022. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari smatra nedopustivim verbalne prijetnje i uvrede novinarskoj ekipi Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), koje je uputio Davor Dragičević, otac tragično nastradalog Davida Dragičevića iz Banje Luke.

Incident se desio ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kojom prilikom je Davor Dragičević prišao ekipi RTRS, zatim agresivnim i neprimjerenim rječnikom vrijeđao novinarku i snimatelja, te tražio od njih izvinjenje za neprofesionalno izvještavanje o tragičnoj smrti sina Davida u martu 2018.  Iako je u jednom trenutku novinarka uputila lično izvinjenje, Dragičević je nastavio sa prijetnjama i uvredama na račun ekipe na terenu ali i cijelog kolektiva RTRS-a.

Upravni odbor BH novinara naglašava kako su verbalne prijetnje i napadi na novinare neprihvatljivi u svakom društvu, pa i bosanskohercegovačkom! Nasilje prema novinarima ne smije biti motiv, ni izgovor, ali ni odgovor na neprofesionalno postupanje novinara i medija, budući da u Bosni i Hercegovini postoje zakonske mogućnosti i institucionalni mehanizmi zaštite građana kada se krše njihova prava u medijskim sadržajima. Sa punim razumijevanjem za ličnu tragediju Davora Dragičevića i njegovo nezadovoljstvo načinom izvještavanja RTRS, BH novinari ističu da je jedini demokratski i ljudski način rješavanja ovog pitanja kroz institucije sistema i postojeći zakonski okvir.

Istovremeno, UO BH novinara smatra kako RTRS, kao javni servis svih građana Republike Srpske, treba prihvatiti prigovore na vlastiti rad i rješavati ih u skladu sa kodeksom novinarske etike, poštujući dostojanstvo žrtve, te koristeći i provjeravajući različite i raznovrsne izvore informacija. U ovom konkretnom slučaju, odgovorno i profesionalno bi bilo da RTRS, krajnje pošteno i objektivno, preispita svoj način izvještavanja o smrti Davida Dragičevića, omogući porodici i grupi „Pravda za Davida“ iznošenje njihovog viđenja cijelog događaja, te uputi javno izvinjenje porodici Dragičević i značajnom dijelu javnosti u Republici Srpskoj koja nije zadovoljna načinom izvještavanja o ličnim tragedijama, kao ni o drugim temama od javnog značaja.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest