IFJ i EFJ intenzivno prikupljaju sredstva za pomoć ukrajinskim novinarima

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) oformili su poseban fond za podršku novinarima u Ukrajini. Za samo nekoliko dana preko donatorske platforme ovih organizacija prikupljeno je 15.000 eura, a UNESCO je za IFJ Safety Fund uplatio 49.000 eura.

Kako su saopštili iz IFJ i EFJ, sve organizacije i pojedinci sredstva mogu donirati putem linka: https://donorbox.org/donation-to-the-ifj-safety-fund-for-journalists-in-ukraine.

Osim prikupljanja novca za ukrajinske novinare, radna grupa IFJ-EFJ u stalnom je kontaktu sa njihove dvije ukrajinske podružnice, NUJU i IMTUU, sa ciljem pronalaženja najboljih načina kako novinarskim ekipama osigurati logističku potporu i smanjiti sigurnosne rizike u što većoj mjeri. Također, nakon intenziviranja cenzure medija u Rusiji, nekoliko stotina ruskih novinara izrazili su želju da napuste zemlju. Neki od njih su već izbjegli u Finsku, Istanbul i Gruziju. Iz IFJ i EFJ apelovali su na vlade zemalja u Evropi da izdaju hitne vize novinarima koji se trenutno nalaze u Gruziji i Istanbulu.

Udruženje BH novinari pridružuje se akciji podrške novinarima pogođenim ratom u Ukrajini, te će u tu svrhu također uplatiti sredstva za IFJ Safety Fund.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest