BH novinari: Novinari su najvažniji kapital BHRT – ne smiju na ulicu!

Sarajevo, 16.02.2022. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari apeluje na Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK), menadžment BHRT-a i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH da hitno pronađu način za sanaciju dugovanja ovog javnog servisa, koji neće ići na štetu novinara i drugih medijskih radnika zaposlenih u ovom javnom servisu!

Kako su početkom februara objavili mediji, BHRT će do marta otpustiti veći broj uposlenika, većinom programskih radnika, kako bi uštedili novac i opstali uz milionska dugovanja RTRS-a za neplaćenu RTV taksu. Radi se o dugovanju od  najmanje 60 miliona maraka, koje RTRS zadržava u svome budžetu mimo odredbi Zakona o javnom RTV sistemu BiH.

Prema nezvaničnim informacijama BH novinara i Linije za pomoć novinarima, 84 uposlenika BHRT će ostati bez posla, a dio njih već je obaviješten kako im neće biti produžen ugovor nakon 1. marta. Posebno je zabrinjavajuće to što su najavljena otpuštanja većinom za novinare i novinarke BHT-a i BH Radija, što će imati direktne posljedice i na kvalitet programskih sadržaja, odnosno produkcije BHRT-a.

Podsjećamo da su uposlenici BHRT-a polovinom decembra prošle godine održali protest upozorenja povodom blokade računa BHRT-a zbog višemilionskog duga, nakon čega uposlenicima nije isplaćena plaća. Nakon protesta radnika taj problem je riješen, ali sada se ispostavilo da je to rješenje bilo samo privremenog karaktera, jer je BHRT u većoj finansijskoj krizi nego ikada. Ovakva situacija umnogome je posljedica odluke rukovodstva RTRS-a da se prestane uplaćivati RTV taksa na zajednički račun BHRT-a, što predstavlja kršenje Zakona o javnom RTV sistemu, a zbog čega BHRT sudskim putem trenutno potražuje od RTRS više od 54 miliona KM.

Dugogodišnji problem (ne)ravnomjerne raspodjele i neefikasne naplate RTV takse konačno se mora riješiti! Nedopustivo je da RTRS već godinama krši Zakon bez bilo kakvih posljedica, sa ciljem ugrožavanja opstanka javne radiotelevizije na državnom nivou. Nevjerovatno je i neprihvatljivo da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), nadležno Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Parlamentarna skupština BiH  kao osnivač BHRT-a, godinama tolerišu kršenje Zakona o javnom RTV sistemu i dopuštaju da se finansijski i politički uništi jedan od tri javna medijska servisa! Zabrinjavajuća je također i šutnja na očito uništavanje javnog informisanja u BiH od strane međunarodnih organizacija sa Delegacijom Evropske unije i Misijom OSCE na čelu, iako su stabilno finansiranje i politička neovisnost prioriteti njihovih medijskih politika u BiH!?

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima pružaju punu podršku  novinarima i drugim uposlenicima BHRT-a, te u tom kontekstu pozivaju i Sindikat da stane u zaštitu svojih kolega. Svima je jasno kako najavljena otpuštanja za 84 radnika neće trajno riješiti problem finansiranja BHRT-a koji će se, nakon određenog perioda, ponovo naći u krizi i pred konačnim zatvaranjem.

UO BH novinara smatra kako teret i odgovornost za rješavanje bezakonja u ubiranju RTV takse, programskoj stabilnosti i sprečavanju političkih uticaja vladajućih stranaka na BHRT mora biti na osnivaču – Parlamentarnoj skupštini BiH, zatim RAK -u kao nezavisnom regulatoru profesionalnog i zakonitog poslovanja javnih servisa, kao i na međunarodnoj zajednici BiH koja je garant poštivanja prava na slobodu informisanja i pristupa javnim i pluralnim informacijama za sve građane BiH.

Svaka od navedenih institucija mora HITNO preuzeti dio svoje odgovornosti i naći rješenje za opstanak BHRT! U protivnom, BH novinari i Linija za pomoć novinarima će  pozvati novinare i produkcijsko osoblje BHRT na profesionalni neposluh  – na zaustavljanje programa do konačnog rješavanja sudbine ne samo 84 uposlenika kojima prijeti da ostanu bez posla, već svih 600 novinara, drugih  medijskih radnika i proizvođača programa u BHRT-u.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest