SJ: Prestanite sa opstrukcijama i napadima policije na novinare u Albaniji

Novinara Fax Newsa Ledio Gunija napali su 19. januara policajci dok je obavljao svoj posao. Ledio Guni je snimao deložaciju i rušenje kuća građana u naselju 5 Maji u Tirani. Policija je bila na licu mjesta kako bi protjerala ljude sa njihovih imanja i napravila mjesto za rušenje. Guni je nasilno zgrabljen, odvučen i uklonjen sa mjesta događaja i na kraju je zadobio povredu ramena, zbog čega mu je bila potrebna medicinska pomoć.

Opštinska policija u Albaniji još nije reagovala povodom ovog slučaja. Ovo nije prva opstrukcija policije – i ranije su bili kritikovani zbog načina na koji se odnose prema novinarima tokom izvještavanja uživo sa terena. Također, ovo nije prvi put da je novinar Guni napadnut. U oktobru 2021. godine fizički je napadnut i udaren stolicom dok je snimao sukob u školi „Čajupi“. Uprkos tome što se Guni predstavio kao novinar, napad je nastavljen.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists u Albaniji, izjavila je da je „napad na medijske ekipu koja izvještava o aktivnostima opštine u oblasti „5 Maji“ veoma zabrinjavajući, posebno kada je povezan sa ograničenom transparentnošću Opštine Tirana prema medijima općenito i raniji kritikama raznih organizacija”.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama iz Fax Newsa i osuđuje ovaj napad. Zahtijevamo od Opštine Tirana i policije da reaguju povodom slučaja, osude ponašanje policije u ovom slučaju i da o tome sprovedu odgovarajuću istragu, pokrenu postupak interne kontrole te o rezultatu obavijeste javnost.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 21.01.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje “BH novinari”

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest