SJ: Policajac fizički napao albanske novinare u Tirani

Poznatu reporterku i istraživačku novinarku Anilu Hoxha (Top Channel) i njenog kolegu Endrita Agu iz ekipe A2CNN TV-a, fizički je napao policajac 6. novembra 2021. oko 17 sati, dok su izvještavali o slučaju ubistva u predgrađu Tirane, u blizini planine Dajti.

Policajac je pokušao da ih odgura na ivicu provalije, što je s obzirom na težak teren moglo dovesti i njihove živote u opasnost. Incident je odmah prijavljen nadležnima. Kasnije tog dana, Služba za unutrašnje poslove i žalbe Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdila je da je pokrenula inspekciju u vezi sa nasiljem koje je policijski službenik izvršio nad novinarkom Top Channela (Anila Hoxha) i TV ekipom A2CNN-a dok su izvještavali o ubistvu u oblasti Qafë Molla. Reakcija policije bila je brza jer je kasnije te večeri policija Tirane saopćila da je policajac inicijala Sh.T. suspendovan sa dužnosti nakon incidenta.

 „Očekujem da se novinari tretiraju sa dostojanstvom koje zaslužuju i da svaki slučaj nasilja nad novinarima bude kažnjen“, rekla je Anila Hoxha.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists u Albaniji, izjavila je da je “ponašanje policije neprihvatljivo i da se ne smije tolerisati”.

“Ovo je još jedan fizički napad Državne policije na novinare i jasan je pokazatelj ograničene osjetljivosti Državne policije u postupanju prema novinarima i medijskim uposlenicima. Iako je došlo do brze reakcije nadležnih u vezi sa ovim slučajem, tek će se vidjeti da li će vlasti nastaviti sa istragom”, dodala je ona.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama i osuđuje ovaj napad na medijske radnike. Tražimo odgovarajuću istragu slučaja i transparentnost o rezultatima istrage. Također, naša mreža želi jasnu osudu ovakvog ponašanja policijskih službenika i nultu toleranciju prema napadima na novinare. Predlažemo unapređenje odnosa sa medijskim organizacijama i stručnjacima kako bi se obučili i izgradili kapaciteti i svijest policijskih službenika o tome kako komunicirati s novinarima, posebno kada prate događaje uživo.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

 Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 08.11. 2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest