SJ: Kultura nekažnjivosti za zločine nad novinarima na Zapadnom Balkanu

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, te mreža Safejournalists ovim putem ističe da na Zapadnom Balkanu postoji kultura nesankcionisanja ovakvih zločina. Kako bi ukazali na ovaj problem, Mreža pokreće jednomjesečnu kampanju #recognize&report (prepoznaj i prijavi).

U Crnoj Gori slučaj ranjavanja istraživačke novinarke Olivere Lakić 2018. godine i dalje predstavlja veliku opomenu za sve istražne organe u Crnoj Gori, s obzirom da ni nakon tri godine nije dobio sudski epilog.

S druge strane, 30. oktobra ove godine, eksplozivna naprava detonirana je na ulaznim vratima albanskog novinara Eldiona Ndreke dok su njegovi roditelji, supruga i dvije ćerke bili kod kuće, ali srećom niko nije povrijeđen. To se dogodilo prije godinu dana, a još niko nije priveden za ovaj napad.

Krajem septembra ove godine u Bosni i Hercegovini je član Predsjedništva Milorad Dodik više puta napadao medije čije mu se izvještavanje nije svidjelo, pa je tako BN televiziju označio kao “dio udruženog zločinačkog poduhvata protiv Republike Srpske” i “najveće zlikovce u RS“… Dodik i drugi politički funkcioneri u BiH nikada nisu odgovarali za ovakve javne napade na medije koji konstantno izazivaju atmosferu nesigurnosti i straha među novinarima i ugrožavaju medijske slobode.

Početkom 2021. godine novinar Visar Duriqi sa Kosova fizički je napadnut u blizini svog stana. Počinilac/i još uvijek nisu privedeni pravdi. Neuspjeh pravosuđa da rasvijetli ovaj i sve ostale slučajeve doveo je do povećanog broja napada, prijetnji i uznemiravanja novinara.

Tokom protesta u Skoplju, 27. aprila 2017. godine, koji je kasnije rezultirao upadom nacionalističkih demonstranata u zgradu Parlamenta, napadnut je, prijećeno im je ili je ometan u izvještavanju sa mjesta događaja ukupno 21 novinar. Osnovno javno tužilaštvo branilo je političare, a neke od mjera protiv napadača poduzete su po službenoj dužnosti, nakon čega su uslijedile kazne zatvora od strane krivičnog suda. Iako je grupa novinara ranije u Tužilaštvu dala izjave o događajima od 27. aprila, nažalost, još uvijek nema zakonskog postupka protiv počinilaca gdje su novinari oštećeni, a predmeti su i dalje u sudskom lavirintu.

Dom srbijanskog novinara lokalnog medija “Zig info” Milana Jovanovića zapaljen je 13. decembra 2018. godine. Nasreću, supruga i on su preživjeli, ali je kuća izgorjela do temelja. Poslije skoro dvije godine suđenja, bivši predsjednik Opštine Grocka i član vladajuće stranke Dragoljub Simonović, policajci Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković osuđeni su na 12 i po godina zatvora zbog krivičnih djela protiv opće sigurnosti. Trenutno se čeka pravosnažna presuda pred Apelacionim sudom. Suđenje saučesniku Igoru Novakoviću je razdvojeno i za njega se vodi poseban postupak.

Problem nekažnjavanja napada na novinare prisutan je i u Hrvatskoj. Primjer je podatak da je prošlo više od godinu i po dana od fizičkog napada u Splitu na kolegice i članice HND-a Ivanu Sivro, snimateljicu televizije N1 i Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala. Sudski postupak protiv napadača još nije počeo.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca, izražava duboku zabrinutost zbog nedovoljne efikasnosti policije, tužilaštava i pravosuđa u regionu. Tražimo od njih da sve ove slučajeve procesuiraju što je prije moguće.

Mreža SafeJournalists će o ovim slučajevima obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb – Tirana, 02.11.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest