RADIONICE O MEDIJSKOJ PISMENOSTI U ROGATICI I VIŠEGRADU

U organizaciji udruženja žena „SEKA“ Goražde, u Rogatici je u petak 22.10.2021. održana radionica „Argumenti u virtualnom svijetu  – Za bolju medijsku pismenost zajednice!“. Učesnici radionica bili su novinari, prosvjetni radnici i pedagozi iz osnovne i srednje škole u Rogatici i zaposlenici Opštine Rogatica.

Direktorica „Radija 303“ iz Rogatice Sandra Bajević smatra da je zbog trendova lažnih vijesti i dezinformacija edukacija o medijskoj pismenosti vrlo bitna tema u cijeloj regiji. Trenerica Aleksandra Janković je posebno istakla kao značajno približavanje medijske i informacijske pismenosti učenicima i mladima. „Duboko sam uvjerena da ćemo kao rezultat implementacije ovih aktivnosti dobiti jedno osnaženije civilno društvo na polju medija koje će kritički konzumirati medijske sadržaje“, ističe Janković.

Mlada freelance novinarka Nataša Novosel takođe ističe da je jako važno podići svijest o značaju medijske pismenosti pogotovo kod mladih ljudi. „Svjedoci smo toga da mediji imaju veliki uticaj na djecu, ali i na odrasle. U posljednje vrijeme u medijima se objavljuje sve više lažnih informacija, odnosno dezinformacija, ali i govora mržnje. Iz tog razloga je potrebno više ovakvih radionica, kako bi, prije svega, mladi ljudi, naučili da prepoznaju kvalitetan medijski sadržaj, ali i kako da se zaštite na internetu što je takođe veoma bitno“, kaže Novosel.

Radionica u Višegradu održana je 23.10.2021. i okupila je mlade učesnike drugog razreda srednje škole iz Višegrada i Goražda. Posebna pažnja posvećena je zaštiti privatnosti na internetu.

„Savremene tehnologije nam omogućuju online plaćanje računa, gledanje tv programa, igranje igrica i druge zabave. Međutim, razvojem tehnologija uporedno su se razvijali i alati za špijuniranje korisnika interneta. Treba biti svjestan tih opasnosti i biti na oprezu te informiran o tome šta se radi na internetu i da li je neko kao korisnik interneta dovoljno zaštićen“, smatra trener na radionici Ahmet Hadžiahmetović.

Treneri na radionicama u Rogatici i Višegradu bili su novinari Elma Kazagić, Aleksandra Janković, Elvira Aganović i Igor Janković i IT stručnjak Ahmet Hadžiahmetović.

Projekat je obuhvatao organizaciju četiri edukativne radionice, po jednu u Goraždu, Foči, Rogatici i Višegradu i osim edukacije, radionice su poslužile za umrežavanje lokalnih organizacija sa lokalnim medijima.

 U  saradnji sa lokalnim portalima uskoro će biti objavljeni i video snimci nastali u sklopu ovog projekta, u kojima mladi ljudi promovišu medijsku  pismenosti i podižu svijesti o dezinformacijama, govoru mržnje i propagandi.

Projekat „Argumenti u virtualnom svijetu  – Za bolju medijsku pismenost zajednice!“ se finansira iz „Programa dodjele malih grantova“ u okviru projekta „Slobodni mediji za slobodno društvo“, koji implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest