UN: Države moraju prihvatiti slobodno izražavanje kako bi se borile protiv dezinformacija

 

Sarajevo, 05.07.2021. – ARTICLE 19 sastavio je izjavu uime 11 nevladinih organizacija tokom interaktivnog dijaloga sa specijalnom izvjestiteljicom za promoviranje i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja na 47. zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Pohvalili su posebnu izvjestiteljicu za njezin pravovremen i važan izvještaj o dezinformacijama, što je pitanje koje je u centru pažnje u kontekstu pandemije Covid-19.

Naglasili su da dijele zabrinutost zbog utjecaja dezinformacija na ljudska prava, ali to je problem koji je samo pogoršao stanje u mnogim državama koje preduzimaju represivni pristup i koriste dezinformacije kao izgovor za suzbijanje otvorenog javnog diskursa i rada novinara, branitelja ljudskih prava i ostalih aktera civilnog društva.

Širom svijeta mnoge države usvojile su represivne zakone s nejasnom terminologijom kojima se kriminalizira širenje dezinformacija, a koje su u osnovi nespojive s načelima zakonitosti, nužnosti i proporcionalnosti. Ti zakoni doveli su do samovoljnog pritvaranja aktera civilnog društva samo zbog izražavanja kritičkih ili suprotnih stavova.

U flagrantno kršenje različitih rezolucija, mnoge su države također odgovorile na dezinformacije isključivanjem interneta i uveli druge poremećaje koji zaustavljaju slobodan protok informacija na mreži, poput blokiranja i filtriranja web stranica.

– Žao nam je zbog takvih mjera, koje nisu samo u osnovi u suprotnosti s međunarodnim obvezama ljudskih prava, već u konačnici olakšavaju širenje dezinformacija u cijelim društvima i ometaju napore u provjeri činjenica. Jasno je da države moraju zauzeti drugačiji pristup problemu – stoji u pismu.

Posebna izvjestiteljica zaključuje svoj izvještaj snažnom izjavom: “Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja nije dio problema, ono je cilj i sredstvo za borbu protiv dezinformacija”.

Pozvali su stoga države da dezinformacijama pristupe holističkim odgovorom koji obuhvaća pravo na slobodu izražavanja, uključujući promociju različitih i nezavisnih medija, zaštitu novinara i zviždača, osiguravanje pristupa informacijama koje posjeduju javna tijela te ulaganja u razvoj medijske i digitalne pismenosti.

Također, pozivali su Vijeće da pregleda sve rezolucije koje se bore s dezinformacijama kako bi se u potpunosti uskladile s preporukama posebne izvjestiteljice.

Potpisnici pisma su: Access Now, Amnesty International, ARTICLE 19, CIVICUS, DefendDefenders (East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project), Human Rights House Foundation, IFEX, International Bar Association, International Center for Not-for-Profit Law (ICNL), International Commission of Jurists i International Service for Human Rights.

(Izvor: ARTICLE 19/ Analiziraj.ba)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest