Nove smjernice za novinare koji se suočavaju uznemiravanjem na internetu

 

Udruženje medijskih advokata (MLA) i Odjel za kulturu, medije i sport Ujedinjenog Kraljevstva objavili su novi vodič za novinare koji se suočavaju s internetskim uznemiravanjem i zlostavljanjem koji uključuje jasnu definiciju internetskog zlostavljanja, popis svih mogućih koraka koje zlostavljani novinar može poduzeti i informacije o vremenu pokretanja pravne radnje.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozdravila je novi vodič, koji predstavlja dragocjen i sveobuhvatan resurs za pomoć novinarima koji se suočavaju s nasiljem online u Ujedinjenom Kraljevstvu i u drugim dijelovima svijeta.

Vodič je napisala Beth Grossman, advokatica u Doughty Street Chambers koja se specijalizirala za medijsko pravo, a uz strateški doprinos Caoilfhionn Gallagher QC, vodeći stručnjak za međunarodno pravo ljudskih prava i sigurnost novinara.

Vodič sadrži praktične savjete i objašnjava sve moguće načine postupanja za novinare koji se suočavaju s internetskim uznemiravanjem i zlostavljanjem u svim oblicima.

On je nastao kao dio kontinuiranog rada Nacionalnog odbora za sigurnost novinara Ujedinjenog Kraljevstva koji okuplja predstavnike vlade, medija, policije, tužilaštava i civilnog društva kako bi sarađivali i osigurali da novinari u Velikoj Britaniji mogu raditi bez prijetnji i nasilja.

Globalni sindikati, uključujući IFJ, nedavno su objavili priručnik koji pomaže u iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja, uključujući internetsko zlostavljanje. IFJ je također objavio popis savjeta za prijavljivanje uznemiravanja i zlostavljanja na platformama društvenih medija.

Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger izrazio je nadu da će ovaj dokument pružiti stvarnu praktičnu pomoć novinarima u suzbijanju prijetnji i zlostavljanja na mreži.

Izvor: IFJ

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest