Novi bilten “E-novinar”: Transparentnost, pravosuđe i mediji

Koliko su pravosudne institucije – tužilaštva i sudovi u Bosni i Hercegovini otvoreni prema novinarima i medijima, u kojoj mjeri su spremni da daju informacije o pojedinim slučajevima i odgovaraju na novinarske upite? Šta je to što ih ograničava u pružanju informacija i da li je u pitanju samo (ne)transparentnost i nepoštivanje prava na pristup informacijama, ili u pojedinim slučajevima postoji i obaveza da se određene informacije ne objavljuju? Zašto novinari često ne mogu dobiti optužnice od tužilaštava i prisustvovati suđenjima?

Već godinama traje „tihi rat“ između predstavnika medija i pravosudnih institucija u BiH, iako bi u suštini i jedni i drugi trebali biti na istoj strani – pravičnosti, nepristrasnosti i argumentacije koja se temelji na provjerenim informacijama i dokazima. Nažalost, u oba „tabora“ principi profesije se nerijetko zanemaruju, a najveća zamjerka koju novinari imaju na rad pravosudnih institucija odnosi se upravo na transparentnost, odnosno pristup informacijama. U bh. novinarskoj zajednici se kao anegdota prepričava uvijek jedan te isti odgovor koji na svaki poslani upit dobijaju od portparola državnog Tužilaštva: „Bez komentara.“  Za razliku od Tužilaštva BiH, neke druge pravosudne institucije su mnogo otvorenije i spremnije na saradnju sa medijima. Sa druge strane, novinari ponekad odbijaju prihvatiti da postoje ograničenja pri davanju određenih informacija, posebno ako se one odnose na slučajeve u kojima istraga još uvijek traje ili se mora voditi računa o zaštiti identiteta svjedoka, maloljetnih osoba i slično.

O svim ovim temama govorimo u ovom broju biltena E-novinar, koji objavljujemo u okviru projekta Vijeća Evrope – Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini (JUFREX), finansiranog od strane Evropske unije i Vijeća Evrope. Ova pitanja posebno su aktuelna u trenutku kada se razmatra usvajanje izmjena Zakona o slobodi pristupa informacijama koje bi, nadajmo se, trebale omogućiti novinarima lakši pristup podacima od javnog interesa, a istovremeno poboljšati transparentnost rada institucija.

O pristupu informacijama pod kontrolom tužilaštava i sudova u BiH za 77. izdanje E-novinara pišu: Denis Džidić, izvršni direktor i urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) BiH, Irhad Bilić, pravni savjetnik u Kabinetu predsjednika Suda BiH, Nina Hadžihajdarević, stručna savjetnica za odnose s javnošću u Federalnom tužilaštvu FBiH i Faruk Durmišević, novinar platforme Istinomjer.ba.

Bilten E-novinar na bosanskom jeziku možete čitati OVDJE.

The bulletin in English is available HERE

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest