Reporteri bez granica: Politička manipulacija nad medijima u BiH, istraživačko novinarstvo daje nadu

Sarajevo, 28.04.2021. – Došlo je do dramatičnog pada slobode medija od početka pandemije COVID-19 širom svijeta, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvještaju Svjetski indeks slobode medija.

Novi Svjetski indeks slobode medija, objavljen 20. aprila, procijenio je situaciju u medijima tokom 2020. u 180 zemalja, a zaključak je da 73 posto njih ima ozbiljne probleme s medijskim slobodama.

Izvještaj raspoređuje države u šest oblasti po rangiranju indeksa slobode medija gdje se na prvom mjestu nalazi Norveška sa indeksom 6,72 dok je Eritreja sa indeksom 81,45 na posljednjem, 180. mjestu.

Među zemljama koje se nalaze u zoni Evropska unija/Balkan, Hrvatska je napredovala za tri mjesta – nalazi se na 56. mjestu sa indeksom 27,95, dok je prošle godine bila na 59. Kao i prošle godine, Bosna i Hercegovina je na 58. mjestu sa indeksom 28,34.

Srbija je ove godine na 93. mjestu sa indeksom 32,03, a Crna Gora na 104. mjestu sa indeksom 34,33. Sjeverna Makedonija je na 90. mjestu, što je skok od dva polja od prošlog izvještaja Reportera bez granica. Albanija je na 83. mjestu sa indeksom 30,59, dok se Kosovo nalazi na 78. mjestu sa indeksom 30,32 i bilježi pad od osam mjesta po pitanju slobode medija.

U izvještaju za BiH posebno je istaknut politički utjecaj na medije.

Nastavlja se manipulacija medijima u političke svrhe, posebno u javnim emiterima, ali i u onima u privatnom vlasništvu (pogotovo u online medijima). Iako je provedba zakona o kleveti napredovala, oni i dalje imaju efekat samocenzure na novinare. Bez obzira na to, istraživačko novinarstvo igra veoma važnu ulogu u društvu, a nekoliko online medija razotkrilo je značajne slučajeve korupcije. Ipak, niti jedan zakon nije poboljšao cjelokupno okruženje za novinare, niti jedan zakon o online medijima nije usvojen, niti je postignut napredak u transparentnosti vlasništva nad medijima. Pandemija Covid-19 potkopala je i ugrozila slobodu medija u 2020. godini. Vlada je održavala press konferencije bez fizičkog prisustva novinara, a zvaničnici su izbjegavali odgovoriti na ključna pitanja o važnosti vladinih mjera. Neki predstavnici vlasti i državnih institucija direktno su ometali rad novinara, a u nekim slučajevima su čak optuživali novinare za “netačno i zlonamjerno izvještavanje” – navodi se u izvještaju Reportera bez granica.

Zemlje Zapadnog Balkana nalaze se u narandžastoj zoni, što je ocjenjeno kao “loše” stanje sloboda medija.

Evropa i Amerika (Sjeverna, Srednja i Južna) i dalje su najpovoljniji kontinenti za slobodu medija, iako su neke države južnoameričkog kontinenta zabilježile najveće pogoršanje regionalnog kršenja (porast od 2,5 posto). Evropa je zabilježila značajno pogoršanje indikatora ‘zloupotrebe’, kako navodi izvještaj, s nasiljem koje se više nego udvostručilo u Evropskoj uniji i na Balkanu, u poređenju sa pogoršanjem od 17 posto širom svijeta.

Napadi na novinare i proizvoljna hapšenja povećani su u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Srbiji i Bugarskoj.

Svjetski indeks slobode medija za 2021. koji su sastavili Reporteri bez granica pokazuje da je novinarstvo, “glavna vakcina protiv virusa dezinformacija”, kako navodi izvještaj, u potpunosti ili djelomično blokirano u 73 posto od 180 zemalja i terotorija koje je organizacija rangirala. Ograničenja za medijske slobode prisutna su u 59 drugih zemalja, što zajedno predstavlja 73 posto ocijenjenih zemalja.

“Novinarstvo je najbolja vakcina protiv dezinformacija. Ali nažalost, njegovu proizvodnju i distribuciju prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad čak i kulturni faktori. Kao odgovor na virusnu prirodu dezinformacija koje idu preko granica, na digitalnim platformama i na društvenim mrežama, novinarstvo je glavni način da se osigura da se javna rasprava temelji na raznovrsnom nizu utvrđenih činjenica”, rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

 

 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest