Pritisak države i fizički napad na albanske novinare

U proteklih nekoliko dana u Albaniji su se dogodila dva ozbiljna slučaja ugrožavanja slobode novinarstva.

Državni pritisak na albanske novinare Andi Bušatija i Armanda Škulakua

16. aprila u 13:30, u Tirani, Andi Bušati i Armand Škulaku, vlasnici i urednici onlajn medija Lapsi.al, pozvani su na saslušanje u tužilaštvo od strane Specijalnog tužilaštva protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPAK) u okviru formalno otvorene istrage o curenju informacija o masovnom sistemu praćenja sa 910.000 datoteka ličnih podataka građana (navodno skup podataka Socijalističke partije Albanije koji se koristi u izborne svrhe).

Bušati je izjavio da su tužioci tražili da navede izvor odakle je pribavio informacije i da je Lapsi.al odbio da ih pruži kako bi zaštitio svoj izvor informacija. Nejasno je da li su zvanično pokrenute krivične istrage protiv novinara.

Lapsi.al, a zatim i drugi mediji objavili su detalje velike baze podataka koja je sadržala lične podatke više od 910.000 birača. Podaci su sadržali matični broj, ime, ime oca, prezime, datum rođenja, mjesto glasanja, mjesto rođenja, šifru prebivališta, broj telefona, da li su imigranti i ako jesu, iz koje zemlje, da li je vjerovatno da će glasati za Socijalističku partiju, rodno mjesto, ime poslodavca i pokrovitelja.

Bušati je sastanak sa tužiocima opisao kao „kratak“ , i pozvao ih je da u potpunosti istraže kako su lični podaci građana završili u rukama političke stranke.

„Ne vjerujem da će tužilaštvo saznati istinu o ovom događaju“, rekao je Bušati.

„Ovo pitanje se tretira jednostavno kao curenje ličnih podataka i kao takvo nije u nadležnosti Specijalnog tužilaštva protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali ovo je ustvari mnogo gore, to je izborno krivično djelo“, dodao je Bušati Ovo je bio prvi put da je pozvan u Specijalno tužilaštvo protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„To je uznemirujuće, proboj podataka koji uključuje lične podatke građana Tirane, očigledno je kršenje Ustava, Zakona o zaštiti privatnih podataka i daleko je od Opšte uredbe o zaštiti podataka EU. Vlasti u Albaniji trebalo bi da vode transparentnu istragu. Ključno je dozvoliti medijima da rade svoj istraživački posao, da zaštite svoje izvore, ali u isto vrijeme mediji se također moraju pridržavati etičkih kodeksa profesije“, rekla je Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists u Albaniji.

Napad na albanskog novinara Ronalda Šarku i njegovu ekipu

Još jedan slučaj dogodio se na izbornom sastanku gradonačelnika Tirane ErionVeliaja u Kavaji i pretvorio se u incident protiv ekipe televizije Ora News i novinara Ronalda Šarke.

Oko podneva, 18. aprila, prema do sada poznatim informacijama, novinar Ronaldo Šarka i njegov tim bukvalno su izgurani sa tog političkog skupa.

U intervjuu u studiju Ora News-a, novinar Ronaldo Šarka rekao je: „Bio sam sa mikrofonom, sa karticom, sa medijskim logotipom, lako prepoznatljiv i obratio sam se gospodinu Veliaju zbog pitanja od interesa javnosti, ali situacija je bila vrlo ozbiljna i tu sam shvatio da nešto nije u redu. Veliajia od medija nisu branili njegovi tjelohranitelji, tjelohranitelji opštine, to je već postalo normalno za mene i druge kolege. Bilo je ljudi koje nikada nisam vidio, njih četrdesetak koji su odgurnuli cijelu ekipu.“

Ronaldo Šarka je podnio prijavu lokalnoj policiji. Nema reakcije gradonačelnika u vezi sa ovim.

Prethodne nedjelje, 12.aprila,  njegovog kolegu Isa Miziraja, također novinara iste TV stanice, gradonačelnikovo obezbjeđenje je fizički spriječilo da mu postavi pitanje.

„Gradonačelnik odbija da odgovori na naša pitanja koja su pitanja od javnog interesa, i u više prilika je verbalno napao naš medij“, rekao je Isa Miziraj za  mrežu SafeJournalists.

Ronaldo Šarka izrazio je zabrinutost zbog „nedostatka spremnosti gradonačelnika da odgovori na pitanja novinara i kontinuiranog neprijateljstva prema ovom mediju posebno“.

 „Novinari i medijski profesionalci televizije Ora News objelodanili su razne incidente sa gradonačelnikom Tirane, a ovo pitanje je zabrinjavajuće za slobodu medija, ali i za transparentnost i odgovornost lokalne vlasti. Sada kad su novinari Ora News-a podnijeli prijave lokalnoj policiji, najvažnije je da vlasti to pravilno istraže“, rekla je Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists mreže u Albaniji.

Mreža SafeJournalists, koja broji više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, solidarna je sa albanskim kolegama i osuđuje napad na TV ekipu, ali takođe izražava zabrinutost zbog pritiska na novinare da objelodane svoje izvore. U prvom slučaju, SafeJournalists Network očekuje da vlasti u Albaniji  vode transparentnu istragu, a u drugom slučaju očekujemo od gradonačelnika da reaguje na ove navode i ogradi se od napada na novinare.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o oba ova slučaja.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19.04.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest