IN MEMORIAM: Posljednji pozdrav Vesni Begtašević i Dalidi Hadžić-Tulić

Bosanskohercegovačka medijska scena jučer je ostala bez dvije vrsne novinarke, Dalide Hadžić-Tulić i Vesne Begtašević.

Novinarka RTV FBiH Dalida Hadžić-Tulić preminula je nakon duže i teške bolesti. Rođena je 1961. godine, diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1984. godine, a svoje prve novinarske zadatke imala je u Oslobođenju. Put radijskog novinarstva počela je 1999. godine na Radiju BiH u redakcijama informativnog, obrazovnog sportskog, kulturnog i dječijeg programa. Na Radiju Federacije BiH radila je od njegovog osnivanja 2001. godine, u Redakciji informativnog programa.

Uređivala je informativne emisije, sarađivala sa mnogobrojnim dopisnicima, a najznačajniji dio njene profesionalne radijske karijere su reportažni zapisi iz svih dijelova BiH i regiona. Ostaće nam u sjećanju kao vrstan reporter i autor živopisnih reportaža i razgovora sa znanim i neznanim sagovornicima za kojma je tragala u potrazi za pozitivnim pričama običnog čovjeka. Kolege će Dalidu Hadžić-Tulić pamtiti i po vedrom duhu, humanosti, profesionalizmu te nesebičnoj podršci. Njeni novinarski radovi i audio zapisi ostat će kao trajan spomen generacijama koje ostaju iza nas.

Sahrana će se obaviti u Mostaru na Gradskom groblju Sutina u subotu, 6. marta, u 13 sati.

Vesna Begtašević (1955. -2021.) penzionisana novinarka Radio televizije Konjic, nekadašnja glavna i odgovorna urednica Kablovske televizije Konjic i Radio Konjica, preminula je jučer nakon kraće bolesti.

Rođena je 1955. godine u Sremskoj Mitrovici, odrastala i školovala se u Konjicu, a diplomu politologa stekla je na fakultetu Političkih nauka Sarajevo. Vesna Begtašević počela se baviti novinarstvom kao dio redakcije lokalnog lista 3. mart, kasnije nakon formiranja Kablovske televizije Konjic, postaje njena glavna i odgovorna urednica. Od osnivanja Radio Konjica 1992.godine dio je ovog lokalnog medija, na početku obavljajući funkciju glavne i odgovorne urednice, a potom i novinarke, sve do penzionisanja 2013. godine. Uz predan rad u redakciji Radio Konjica i niz prepoznatljivih autorskih emisija koje su plijenile pažnju slušatelja („Majska ruža“, „Nostalgija“, „Slušatelji reporteri“, „Mjesečina“), Vesna Begtašević bila je dopisnica Radija Fern, lista Slobodna Dalmacija, Radija 27, Radija Slobodna Evropa.

Bila je aktivna članica brojnih udruženja: BH Novinari, Odreda izviđača Neretva Konjic, glumica Amaterskog pozorišta Neretva, dio tima Festivala glumca u Konjicu, nekadašnja članica hora Djevojke sa Neretve. Vesna Begtašević bila je i dobrotvor gdje god je to bila u prilici, bez suvišnih riječi. Mnoge je srednjoškolce i studente Konjica stipendirala, a da to nisu ni znali. Njeno ime za nas, njene kolege, sinonim je za kolegijalnost, ljubav i podršku.

Vesna Begtašević bit će sahranjena u petak, 5.marta u 14 sati na ateističkom groblju na Musali u Konjicu.

Porodici i prijateljima naših kolegica Dalide Hadžić-Tulić i Vesne Begtašević upućujemo iskreno saučešće.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest