EFJ preporučuje državama da se pridržavaju kontinentalnog sistema autorskih prava

Sarajevo, 25.02.2021. – U svim državama članicama Evropske unije vlade trenutno provode Direktivu o autorskim pravima iz 2019. godine. Međutim, Vlada Hrvatske predložila je nedavno prelazak sa kontinentalnog sistema autorskih prava na angloamerički copyright režim koji, između ostalog, podrazumijeva da npr. novine po defaultu postaju vlasnikom djela zaposlenih autora/novinara.

Evropska federacija novinara (EFJ) uputila je pismo svojim članovima u kojem upozorava da bi prelazak na ovakav sistem bio veoma štetan za medijske profesionalce – novinare, snimatelje, fotografe, karikaturiste…

– Gledajući predloženu primjenu EU Direktive o autorskim pravima u hrvatski zakon, čini se da ona ne odražava odgovarajuću zaštitu autorskih prava, ekonomskih i moralnih prava autora niti prava izdavača. Čini se da predloženi zakon zloupotrebljava provedbu Direktive kako bi izdavačima omogućio veća, a autorima manja prava – navodi se u pismu EFJ.

Iz ove organizacije ističu da u predloženom zakonu nedostaje bilo kakvo spominjanje rada novinara u kategoriji autorskih djela koja treba zaštititi.

– Prema EU Direktivi o autorskim pravima, jasno je da novinari spadaju među autore i da su članovi glavne grupe koja bi trebala imati koristi od prava izdavača. Također treba naglasiti da je za mnoge freelancere presudna naknada koja proizlazi iz autorskih prava. Za medije i novinare ovo je od najveće važnosti. Obje strane moraju imati koristi od Direktive. Iz EFJ-a stoga čvrsto preporučujemo državama članicama da ostanu u režimu autorskih prava kontinentalne Evrope kojeg se gotovo sve države članice trenutno pridržavaju, sa jednakim pravima za autore i izdavače – zaključili su u Evropskoj federaciji novinara.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest