Uklanjanje spornih sadržaja: Facebookovo nadzorno vijeće oborilo odluke kompanije u većini slučajeva

Odlučujući o svojim prvim ikada slučajevima, nadzorno tijelo Facebooka presudilo je u četvrtak da je kompanija postupila pogrešno zbog uklanjanja četiri od pet sadržaja koje je odbor pregledao, uključujući i postove koje je Facebook skinuo zbog kršenja pravila o govoru mržnje te širenju dezinformacija o Covidu-19.

Prve odluke Vijeća bit će pod povećalom javnosti kako bi se vidjelo u kojoj je mjeri to nadzorno tijelo nezavisno od najveće svjetske društvene mreže, posebno uoči svoje odluke o tome je li Facebook imao pravo suspendirati profile bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.  Facebook je blokirao Trumpov pristup vlastitim Facebook i Instagram računima zbog zabrinutosti da bi moglo doći do daljnjeg nasilja poslije 6. januara, kada su pristalice bivšeg predsjednika nasrnule na američki Capitol. Nadzorno vijeće je objavilo da će Trumpov slučaj biti otvoren za javnost u petak te da Trump još uvijek nije dostavio svoju izjavu. Facebook kaže da će se pokoriti odlukama Vijeća.

Grupa koju je oformio Facebook kao odgovor na kritike zbog toga kako se nosi s problematičnim sadržajem, također je pozvala kompaniju da bude jasnija po pitanju toga šta je dopušteno na njenim platformama. 

Na listi odluka koje je razmatralo, a potom oborilo Nadzorno vijeće Facebooka su post sa fotografijama mrtvog djeteta uz komentar o tome kako Kina tretira muslimanske Ujgure, navodni citat nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa, koji je Facebook uklonio zbog toga što je kršio politiku o “opasnim pojedincima i organizacijama”, te post u jednoj grupi u kojem se tvrdi da bi određeni lijekovi mogli izliječiti Covid-19, a koji kritizira francuski odgovor na pandemiju.

Facebook ima sedam dana da vrati sadržaj za koji Vijeće procijeni da ga nije trebalo skinuti. 

“Možemo vidjeti da postoje neki problemi s pravilima kod Facebooka”, rekla je članica Vijeća Katherine Chen za Reuters. “Želimo da njihova politika bude jasna – osobito ona politika koja se tiče ljudskih prava i slobode govora. Politika mora biti precizna, dostupna i jasno definirana”, dodala je Chen.

Vijeće je objavilo da je primilo 150 hiljada žalbi otkako su počeli prihvaćati slučajeve u oktobru prošle godine. Inače, među članovima Vijeća su i bivša danska premijerka Helle Thorning-Schmidt te dobitnica Nobelove nagrade za mir Tawakkol Karman. Prije nego što su najavljene odluke, grupa kritičara Facebooka koja je sebe nazvala “Stvarnim nadzornim vijećem”, rekla je da su to “PR pokušaji koji zamućuju hitne probleme koje Facebook svaki put propušta riješiti – rastuće širenje govora mržnje i dezinformacija na njihovim platformama.” Facebook je osigurao 130 miliona dolara za rad Vijeća na barem šest godina.

(Izvor: Reuters)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest