Višković: Novinari će biti na listi prioriteta za vakcinaciju

Sarajevo, 22.01.2021. – Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcina, a još uvijek nema definitivne potvrde vlasti da li će novinari i ostali medijski radnici biti uvršteni na listu prioriteta za vakcinaciju.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i premijerom Federacije Fadilom Novalićem, premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će u tom entitetu, nakon zdravstvenih radnika i policije, biti vakcinisani i novinari, dok se nadležni u Federaciji još nisu izjasnili o ovom pitanju.

Novinarska udruženja već danima apeluju na izvršne vlasti u BiH da donesu zvaničnu odluku o uvrštavanju novinara na listu prioriteta za imunizaciju. Ovu inicijativu podržali su i iz Evropskog pokreta u BiH, naglasivši kako su novinari od početka pandemije svakodnevno rizikovali vlastito zdravlje kako bi pravovremeno informirali javnost o ozbiljnosti situacije i mjerama štabova civilnih zaštita.

– Stoga smo mišljenja da u prvom kontingentu, kada u našu državu stignu vakcine, pored obavezne zastupljenosti medicinskog osoblja i starijih osoba, društvena zajednica i štabovi civilnih zaštita u BiH trebaju, pored vojske, pogranične službe i policije (što u svakoj državi predstavlja “kičmu i nukleus” uređene države), koje se brinu za sigurnost i red naše društvene zajednice, obavezno predstavnike medija uvrstiti u izrazito prioritetnu kategoriju – saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest