SafeJournalists: Zinaidi Đelilović prijeti viši stručni saradnik za ljudska prava u BiH

Zinaida Đelilović dobija direktne prijetnje od Adnana Čakalovića, višeg stručnog saradnika Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Slučaj je prijavljen policiji.

Šestog januara Zinaida Đelilović, novinarka portala Žurnal, kontaktirala je Adnana Čakalovića kako bi dobila izjavu za priču na kojoj je radila. Čakalović joj je rekao “da ne čačka dalje” i uputio je da pozove Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. Sat vremena kasnije, Čakalović je nazvao Đelilović, tražeći od nje da ponovi svoje puno ime i prezime kako bi ga mogao „dati Srbima“, dodavši: „Ako si ovdje (u Sarajevu), naći ću te. Vjeruj mi, bit ćeš moja.” Đelilović je upozorila Čakalovića da se razgovor snima i da će ga prijaviti policiji. “Slobodno, …… i tebe i policiju!” – odgovorio je Čakalović i nastavio da je vrijeđa.

U razgovoru za mrežu SafeJournalists, Zinaida Đelilović rekla je da je prijetnje odmah prijavila uredništvu Žurnala. Dan kasnije, Đelilović je incident prijavila policiji i dala izjavu.

“Međutim, Čakalović je nastavio da zove na moj privatni broj i uznemiravao me šaljući vulgarne poruke“ – rekla je Đelilović i potvrdila da je i to prijavljeno policiji.

Borka Rudić, generalna sekretarka BH novinara, člana mreže SafeJournalists, rekla je da ovakve prijetnje predstavljaju ozbiljan zločin i ugrožavaju sigurnost novinara, te da očekuje promptnu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Ona je istaknula posebnu zabrinutost zbog toga što su prijetnje došle od višeg stručnog saradnika Ministarstva.

– Javni službenici trebali bi biti prvi koji će braniti slobodu medija i stvoriti sigurno okruženje za rad novinara. U stvarnosti, takvi napadi javnih zvaničnika učestalo se ponavljaju bez ikakvih sankcija, što govori o njihovoj “zaštićenosti” od strane pravosuđa i prisustvu ciljane nekažnjivosti – rekla je Rudić i dodala: – „To ozbiljno dovodi u pitanje nepristrasno i profesionalno postupanje pravosudnih institucija i nedostupnost pravde za novinare i novinarke – žrtve nasilja.”

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu BH novinarima u osudi prijetnji i uznemiravanja Zinaide Đelilović. Mreža zahtijeva potpunu istragu nadležnih vlasti i sankcionisanje Čakalovića. Gotovo je ironično da je Čakalović zaposlen u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, zbog čega snažno podržavamo zahtjev BH novinara da Ministarstvo bez odlaganja pokrene disciplinski postupak protiv njega i na taj način pošalje poruku da takvo ponašanje neće biti tolerirano, a da će oni koji ga podržavaju biti adekvatno sankcionirani.

Ovo nije prvi put da su novinari Žurnala na meti – mreža SafeJournalists 2019. reagirala je na fizički napad političara na Adija Kebu i na prijetnje smrću upućene Avdi Avdiću.

O ovom novom slučaju obavijestit ćemo relevantne nacionalne i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 09.01.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest