BH novinari: Objektivnost, pluralizam informacija i suosjećajnost  trebaju biti principi izvještavanja o migrantima

Sarajevo/Bihać,  27.12.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog povećanja pritisaka na novinare i medije koji izvještavaju o migrantima i migrantskoj krizi u Unsko–sanskom kantonu (USK), nastaloj nakon što je zatvoren, pa onda zapaljen migrantski centar Lipa.

Politički pritsci, prijetnje novinarima i govor mržnje na društvenim mrežama, koje pokreću političari iz  USK, a u stopu ih prate građani i pojedine nevladine organizacije, predstavljaju nedopustivo kršenje prava novinara na slobodan i siguran rad, te izvještavanje u interesu javnosti. Hajku na novinare, posebno one iz Bihaća, pokrenuo je Sej Ramić, organizator brojnih antimigrantskih protesta i akcija, te kandidat za gradonačelnika Bihaća na nedavnim lokalnim izborima. Upravni odbor BH novinara zahtijeva od lokalnih vlasti u USK da novinarima i medijima osiguraju normalne uvjete za rad i izvještavanje, te spriječe svaku vrstu pritsaka i ugrožavanja njihove sigurnosti.  

BH novinari istovremeno skreću pažnju medijima da svojim izvještavanjem doprinose razjašnjavanju svih okolnosti nastanka migrantske krize i njenih posljedica na ljude u pokretu, koji danima borave pod vedrim nebom, na snijegu i bez dovoljno hrane. Način njihovog zbrinjavanja je tema od javnog značaja za cijelu BiH, a novinari i mediji moraju izvještavati u skladu sa novinarskom etikom i na način koji će omogućiti građanima da razumiju potrebe migranata i težinu situacije u kojoj se trenutno nalaze. 

Politizacija migrantske krize kroz medijske sadržaje, širenje ksenofobije i netrpeljivosti prema ovoj ugroženoj grupi, kao i objavljivanje huškačkih komentara ili izjava zvaničnika predstavljaju grubo kršenje profesionalnih standarda novinarstva i ljudskih prava migranata. Zbog toga još jednom apeliramo na kolege novinare i novinarke da svoje izvještaje o migrantskoj krizi u USK baziraju na utvrđenim činjenicama, objektivnim, pouzdanim i tačnim informacijama iz različitih izvora, uz kritičko sagledavanje odgovornosti državnih i lokalnih vlasti, kao i brojnih međunarodnih organizacija u nastanku i produžavanju migrantske krize.      

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest