SafeJournalists: Privođenje i kršenje ljudskih prava novinara/ki u Albaniji su neprihvatljivi

Dvoje novinara policija je privela dok su izvještavali sa uličnih protesta izazvanih policijskim ubistvom Klodiana Raše 8. decembra. Oboje novinara su prijavili nasilje i zloupotrebu njihovih ljudskih prava od strane policajaca.

Dana 11. decembra, policija je tokom snimanja protesta privela Kshoi Malesia, novinara i voditelja vesti Ora Njuz RTV. Malesia je pušten poslije tri sata, ali je prijavio zloupotrebu njegovih prava: “Policija me je privela tokom snimanja protesta, iako sam se identifikovao kao novinar. Odveden sam u policijsku stanicu, gdje su me pretukli i vrijeđali policajci “- rekao je Malesia za mrežu SafeJournalists i dodao da mu nije dato pravo da telefonira. – „Pušten sam tri sata kasnije, nakon potpisivanja izjave koju nisam sam pisao, ali koju su policajci nametnuli kao uslov za puštanje“.

Malesia je podnio krivičnu prijavu protiv policije uz podršku Helsinškog odbora.

Dvanaestog decembra, Kamil Kshani, glavni urednik lista Koha Jone, također je priveden tokom obavljanja svog posla. Nakon što je Kshani završio izvještavanje, bio je svjedok policijskog nasilja nad demonstrantima. Tražio je od policije da to zaustave, ali su mu stavljene lisice i priveden je sa 50 demonstranata. Kshani je izjavio da je primio udarce u glavu i leđa. Policija mu je zaplijenila mobilni telefon i izbrisala sve snimke. Također je vršen pritisak na Kshanija da potpiše izjavu u kojoj se priznaje da je pritvoren zbog „učešća u ilegalnom okupljanju“. Nakon što je izdavač Koha Jone direktno kontaktirao generalnog direktora policije, a problem objavljen uživo u večernjem TV programu, pušten je.

Iako policija do sada nije dala zvaničnu izjavu o pritvaranju novinara, preliminarni izvještaj Ombudsmana navodi da su u slučaju Malesia, predstavnici policije usmeno potvrdili da nije zadržan u pritvorskoj jedinici u policijskoj stanici i da nije tretiran kao pritvorenik.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists, izjavila je da to nisu sporadični slučajevi: “Policija se i ranije nasilno ponašala prema medijima, što je neprihvatljivo. Situaciju pogoršava ćutanje Generalnog direktorata policije. Državni organi moraju istražiti ove slučajeve, identifikovati pripadnike policije koji su prekršili prava novinara i sankcionisati ih. Trebalo bi da se izvinu Malesii i Kshani, nadoknade štetu i osiguraju da se to više ne ponovi.”

Mreža SafeJournalists koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu upozorava na prekomjernu upotrebu policijske sile protiv novinara/ki koji izvještavaju sa protesta. Novinari/ke na dužnosti moraju biti sigurni i imati pravo da rade svoj posao, a ne da ih ometaju. Posebno smo zabrinuti što su Malesia i Kshani prijavili zloupotrebu njihovih ljudskih prava, da su bili izloženi nasilju, zapljeni opreme, ucjenama i drugim pritiscima. Očekujemo da će albanske vlasti dalje istražiti ova svjedočenja, identifikovati pripadnike policije koji su u tome učestvovali i sankcionisati ih.

Također pozivamo sve novinare/ke da budu oprezni pri izvještavanju sa nasilnih protesta, da istaknu na vidno mjesto PRESS identifikacione kartice i da se klone opasnih situacija.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 12.12.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest