SafeJournalists: Kamenovano vozilo RTCG tokom protesta

Tokom proslave rezultata parlamentarnih izbora u Podgorici, vozilo Javnog servisa Radio televizije Crne Gore oštećeno je nakon kamenovanja. Srećom, niko nije povrijeđen.

U nedjelju, 31. avgusta, veliki broj građana okupio se u Podgorici kako bi iskazao podršku opozicionim partijama nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora. Vozilo koje je jasno obilježeno znakom RTCG, kamenovano je prilikom povratka sa snimanja. Vozač je bio sam u vozilu, javila je RTCG.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore, člana mreže SafeJournalists, Marijana Camović Veličković, zatražila je efikasnu istragu slučaja.

“Kamenovanje vozila RTCG šalje lošu poruku svim medijskim profesionalcima, koji su navikli na napade tokom većih javnih okupljanja. SMCG podsjeća najprije medijske radnike, ali i građane i policiju, da biti meta napada nije dio opisa posla novinara i novinarki. Ovaj incident mora da biti do kraja istražen i država mora da pokaže da nema toleranciju za ovakve napade”, kazala je Marijana Camović Veličković i dodala da je sreća da niko nije povrijeđen.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, podržava SMCG u osudi napada na imovinu RTCG i zahtjevima prema nadležnim organima. Naglašavamo da svako može da se ne slaže sa uređivačkom politikom nekog medija, ali mu to ne daje za pravo da pokušava da je promijeni silom. Brzom i efikasnom reakcijom, nadležni organi će demonstrirati svoju posvećenost slobodi medija i zaštiti novinara.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 02.09.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest