BH novinari: Cenzura na BHRT je atak na slobode izražavanja i mišljenja

Sarajevo,  23.8. 2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Uredničkom kolegiju BHRT-a zbog cenzurisanja kritičkog osvrta novinara Mirze Skenderagića na film  „Koncentriši se, baba“  reditelja Pjera Žalice, kojim je otvoren ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF).

U okviru redovne sedmične rubrike na portalu BHRT „Nedjeljna kritika“, objavljen je autorski osvrt Mirze Skenderagića o navedenom filmu, a koji je skinut vrlo brzo nakon objavljivanja. Iz BHRT-a  su saopćili da je komentar skinut zbog „ nepoštivanja sistema rada“, kao i zbog odgovornosti ovog javnog servisa prema „pretplatnicima i poslovnim partnerima“.   

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim cenzurisanje legitimne filmske kritike i nasilno uskraćivanje prava gledateljima BHRT da čuju različite stavove o filmu Pjera Žalice, njegovim vrijednostima i umjetničkom dometu. Postupak odgovornih u BHRT-u nije ništa drugo do kršenje vlastitih uredničkih principa i osnovnih vrijednosti javnog servisa, koji su utemeljeni na slobodi izražavanja i slobodi kritike, te pluralizmu ideja i stavova,  kao osnovnim pretpostavkama  političke debate o pitanjima od javnog značaja.  

Od cenzurisanja filmske kritike, još je skandaloznije objašnjenje BHRT u kojem direktno priznaju kako uredničke odluke prilagođavaju partikularnim potrebama i zahtjevima poslovnih partnera i pretplatnika. Ovakav pristup je protivan kodeksu novinarke etike i profesionalnim standardima – oni izričito zabranjuju političke manipulacije i uticaje bilo koje vrste, a posebno medijski klijentelizam. Zbog toga UO BH novinara naglašava kako je neprihvatljivo da se autorski sadržaji na BHRT-u, kao javnom servisu, kreiraju (ili cenzurišu) u skladu sa potrebama klijenata ili pojedinačnim zahtjevima utjecajnih osoba, i da pri tome ignorišu temeljne principe slobode izražavanja i javnog informisanja.     

Upravni odbor BH novinara poziva Regulatornu agenciju za komunikacije, nadležnu za poštivanje novinarske etike u javnim servisima, te Parlamentarnu skupštinu BiH, kao osnivača, da se najozbiljnije suprotstave kršenju javnog interesa i zavodjenju cenzure u BHRT-u , što je, na kraju,  u suprotnosti i sa važećim Zakonom o Javnom servisu BiH.     

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest