BH novinari: Nadležne institucije hitno da istraže napade na novinarku Srne

Sarajevo, 22.07.2020. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju napade na novinarku Jelenu Dešić, dopisnicu agencije Srna iz Drvara, kojoj su upućene brutalne prijetnje zbog izvještavanja o skladištenju otpada na području općina Drvar i Bosansko Grahovo.

Nakon što je izvještavala o problemu otpada iz Italije, odloženog na području ova dva grada u jugozapadnom dijelu BiH, Dešićeva je putem Facebooka dobila niz prijetnji smrću u kojima joj se, između ostalog, prijeti „vješanjem“ i „spaljivanjem na lomači“. Ove prijetnje, uz brojne druge uvredljive komentare, objavljene su na Facebook stranici Socijalističke partije iz Drvara, i to ispod posta u kojem je objavljena poslovna prepiska novinarke Dešić i Rodoljuba Dinića, jednog od direktora preduzeća “Krom reciklaža” iz Drvara, koja je uvezla otpad iz Italije.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona – Policijska stanica u Drvaru,  hitno provođenje istrage o prijetnjama upućenim novinarki Jeleni Dešić putem društvenih mreža, pronalaženje odgovornih osoba i njihovo procesuiranje u skladu sa zakonom.

Istovremeno, UO BH novinara smatra da korištenje zvanične Facebook stranice Socijalističke partije iz Drvara za „obračun“ sa novinarkom, te dozvola administratora navedene stranice da se na njoj objavljuju izrazito prijeteći i uvredljivi komentari, uključujući i govor mržnje, predstavlja otvoren politički pritisak na medije i njihovo izvještavanje, u ovom slučaju na rad agencije Srna i novinarke Dešić.

Još jednom naglašavamo da su ovakvi postupci prema novinarima, a posebno kada su posredno inicirani od strane političkih stranaka i njihovih zvaničnika, nedopustivi i u suprotnosti sa demokratskim i evropskim vrijednostima, te ozbiljno dovode u pitanje medijske slobode i sigurnost novinara.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima o ovom slučaju obavijestit će sve relevantne domaće i međunarodne institucije i od njih zatražiti da zaštite prava napadnute novinarke i njenih kolega.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest