Obustavljena istraga protiv Gorana Živanovića koji je prijetio smrću novinarki Vanji Stokić

Foto: E Trafika

Tužiteljica okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tatjana Ninković obustavila je istragu protiv Gorana Živanovića koji je prijetio smrću glavnoj i odgovornoj urednici portala eTrafika Vanji Stokić.

Naime, u obavijesti o obustavi istrage stoji da je „za postojanje predmetnog krivičnog djela neophodno da upućena prijetnja bude ozbiljna, kvalifikovana, odnosno da je u pitanju takva prijetnja koja je podobna da objektivno ugrozi sigurnost drugog lica“.

Tužilaštvo dalje ističe i da je u ovom konkretnom slučaju očigledno da se Živanović ne obraća direktno oštećenoj, već uopšteno izražava svoj stav i nezadovoljstvo.

„Njegove prijetnje su upućene neodređenom licu, tako da u radnjama osumnjičenog Živanović Gorana nisu ostvarena obilježja krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1 Krivičnog zakonika RS, a ni krivičnog djela Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika RS, obzirom da osumnjičeni  svojim djelovanjem nije javno pozivao, niti izazivao i podsticao na nasilje i mržnju“, stoji u odluci Tužilaštva.

Podsjećamo, Goran Živanović je 23. maja, ispod fotografije koje je Stokićeva postavila na svom Facebook profilu, a na kojima se nalazi sa dva migranta u Bihaću prijetio odsijecanjem glave njoj, ali i svim “dušebrižnicima“.

Linija za pomoć novinarima koja djeluje u okviru Udruženja BH novinari angažovat će advokata da napiše žalbu u ovom slučaju. Prijetnje smrću Vanji Stokić su osudile i brojne međunarodne organizacije te Udruženje BH novinari, koje je zahtijevalo i hitnu istragu u ovom slučaju, a vijest o ovome je obišla i cijeli region.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest