Dodijeljene nagrade za izvještavanje o Srebrenici

Foto: Akos.ba

U okviru obilježavanja 25.godišnjice genocida u Srebrenici Udruženje “Biti novinar” organiziralo dodjelu novinarskih nagrada „Nino Ćatić“. Priznanja su dodijeljena novinarima i medijskim kućama.

Novinar Samir Karić je dobitnik je nagrade za najbolju fotografiju i za pisani tekst, a nagradu za radijski prilog dobio je Ismet Bećar, dok je dobitnica nagrade za televizijski prilog Alema Kazazić i te Edina Latif u kategoriji “blog”.

Udruženje „Biti novinar“ je osnovano krajem prošle godine sa ciljem da se novinar Nihad Nino Ćatić otrgne od zaborava, kao i njegovo zadnje izvještavanje iz opkoljene Srebrenice 10. jula 1995.godine.

Majka Nine Ćatića Hajra Ćatić kazala je da je mislila da je njen sin zaboravljen, ali zahvaljujući mladim ljudima nije te je izrazila nadu da će ova nagrada živjeti, a s njom i sjećanje na Ninu.

Udruženje „Biti novinar“ dodijelilo je specijalne plakete novinarima koji su svoj novinarski put gradili na objektivnom i profesionalnom izvještavanju. Specijalne plakete su dobili Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekuliću.

Zahvalnica je uručena Memorijalnom centru Potočari za očuvanje istine o genocidu, a specijalne plakete Hajri Ćatić, majci Nine Ćatića te Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

Plakete su dodijeljene Federalnoj novinskoj agenciji (FENA), Federalnoj televiziji i RTV Tuzlanskog kantona, dok je plaketa za dugogodišnji novinarski doprinos izvještavanju iz Srebrenice dodijeljena novinaru Al Jazeere Adnanu Rondiću. Priznanje za novinarski istraživački rad o temi „Ratni zločin i ratnih zločinaca“ uručeno je direktoru BIRN-a BiH Denisu Džidiću.

Među nagrađenima je i autor mnogobrojnih fotografija iz Srebrenice Ahmet Bajrić Blicko, i novinar RTV Srebrenica Adem Mehmedović te snimatelj Ahmedin Đozić kao čuvari kontinuiteta srebreničkog novinarstva.

Zlatnu plaketu Udruženja “Biti novinar” je dobila majka Nine Ćatića, Hajra Ćatić.

Dodjela nagrade “Nino Ćatić” organizira se uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja “BH novinari”, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Udruženja “Žene Srebrenice”, Vlade Tuzlanskog kantona (TK) i Grada Tuzla.

Izvor: Analiziraj.ba/BHN 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest