SafeJournalists: Srbijanska policija da osigura bezbjednost medijskih radnika na protestima

Demonstranti su fizički napali dva snimatelja, jedna novinarka udarena je pendrekom, a policija je novinarima zabranila da snimaju nasilje tokom uličnih protesta u Beogradu.

Uvečer 7. jula, građani Beograda izašli su na ulice kako bi protestovali protiv načina na koji se Vlada Srbije odnosi prema pandemiji Covid-19. Kako su sukobi demonstranata i policije eskalirali, zabilježena su najmanje tri incidenta učinjena na štetu novinara:

Dvojica snimatelja novinske agencije Tanjug fizički su napadnuta od strane demonstranata. Jedan demonstrant se obratio kamermanu agencije pitajući ga zašto snima i pokušao je da ga spriječi tako što ga je zgrabio za ruku i udario u stomak. Drugi kamerman napadnut je dok su demonstranti bježali od suzavca. Njegova kamera je oborena i od njega je zatraženo da preda snimke. Demonstranti su otišli ​​kada je on to odbio.

Policajci u civilu pokušali su da spriječe novinarku TV N1 Jelenu Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića da snime kako policajci tuku demonstranta u parku ispred Predsjedništva Srbije.

Policija je spriječila Milicu Božinović, novinarku portala Nova S, da pomogne povrijeđenom muškarcu. Božinović je pokušala da objasni da je na dužnosti, ali policajac ju je pendrekom udario po zadnjici.

Video snimci ova tri incidenta dostupni su na internetu.

– Policija je sinoć koristila prekomjernu silu prema građanima, neki demonstranti su bili nasilni i u tako ekstremnim okolnostima napadnuti su novinari. Pozivamo policiju da obrate pažnju i zaštite medijske ekipe, a naše kolege da nose vidna novinarska obilježja i izbjegavaju situacije koje mogu da ugroze njihovu bezbjednost – rekao je Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Bodrožić je izrazio žaljenje što RTS, javni servis u Srbiji, nije izvještavao građane Srbije o dramatičnim događajima koji su se odvijali, i dodao: – Želio bih da istaknem medijske ekipe TV N1, Al Jazeera Balkans, portal Nova S, dnevnog lista Danas i drugih profesionalnih medija koji su hrabro izvještavali o događajima pružajući blagovremene i objektivne informacije o protestima građanima Srbije i regiona.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje svako nasilje nad novinarima i pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u zahtjevima upućenim srbijanskim vlastima. U skladu sa svojim mandatom, policija mora da osigura bezbjedno radno okruženje za novinare i mora da utvrdi ko je i zašto prekršio njihova prava tokom protesta. Mora da utvrdi da li su prekoračena ovlašćenja policije i ako jesu, procesuira odgovorne osobe.

Pridružujemo se NUNS-u i u pozivu novinarima koji izvještavaju sa protesta da budu vidno obilježeni – njihova obilježja treba da budu na vidljivom mjestu i moraju da učine sve što je moguće u datim okolnostima da se pred policijom i građanima identifikuju kao novinari na zadatku.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 08.07.2020

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest