SafeJournalists: Policija privela albanskog novinara Hila

Lokalna policija privela je Elvisa Hilu, novinara kanala Report.TV dok je izvještavao o rušenju objekata od strane državnih vlasti, uprkos tome što je jasno rekao da je novinar. Pušten je nakon što su prisutni novinari izvršili pritisak na policiju.

Dana 17. juna Hila je snimao rušenje od strane Nacionalnog inspektorata za zaštitu teritorija (IKMT) na lokalnoj plaži u Leži u Albaniji. Hila je prijavio da su mu policijski službenici iz Leže prišli dok je snimao telefonom i zatražili ličnu kartu. Nakon što im je Hila rekao da je novinar, policajac mu je uzeo telefon iz ruke, uzvikujući “Kakav si ti novinar?!?”. Priveden je iako je nekoliko puta rekao da je novinar, a policajci su na licu mestu obavestili šefa policije o njegovoj profesiji. Priveden je u policijsko vozilo u blizini mesta rušenja, a potom je pušten zbog pritiska drugih novinara (video dostupan ovdje).

– Imali su za cilj da me spriječe da snimam sukobe između IKMT-a, policije i vlasnika nelegalnih građevina. Snimio sam nasilje nad jednom starijom ženom koja se protivila rušenju njene zgrade – rekao je Hila u izjavi za Reporter.al. Iako mu je telefon vraćen, nije bio u mogućnosti da snima događaj.

Blerjana Bino, istraživačica mreže SafeJournalists, saopštila je da Ministarstvo unutrašnjih poslova i državna policija tek treba da prokomentarišu Hilin pritvor i razloge koji stoje iza toga. Kako prenosi Bino, nakon reakcije medijskih udruženja i novinara i pritužbe Hile, Služba za unutrašnje poslove i žalbe državne policije pokrenula je istragu i dobila svedočenja novinara i policajaca koji su bili na mestu događaja.

– Djelovanje državne policije prema novinarima/kama i medijskim profesionalcima koji su na zadatku, posebno u napetim situacijama, uključuju pritiske i otvoreno neprijateljstvo. Verbalni napadi, oduzimanje opreme, privođenje i drugi oblici zastrašivanja se normalizuju. Ova normalizacija je izazvana nedostatkom reakcije i odgovarajuće istrage takvih incidenata – rekla je Blerjana Bino – Ako zanemarimo, ili još gore, tolerišemo i smatramo takve radnje „normalnim“, one će se ponavljati i ugrožavati bezbjednost novinara/ki, njihovo nezavisno izvještavanje i ukupne medijske slobode u Albaniji.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca Zapadnog Balkana, oštro osuđuje privođenje Elvisa Hila i poziva Službu za unutrašnje poslove i žalbe državne policije da detaljno istraže ovaj incident, utvrde odgovornost pripadnika policijskih snaga Leža i objave prikupljeni materijal. Mreža SafeJoutnalist.net izražava zabrinutost zbog izvještaja koji govore da je u porastu neprijateljstvo prema novinarima/kama od strane pripadnika policije i poziva vlasti u Albaniji da ne ometaju novinare/ke, već da obezbijede sigurno okruženje za njih. Pozdravljamo reakciju prisutnih novinara koji su stali uz svog kolegu Hila i time pokazali snagu solidarnosti.

Mreža SafeJournalists će obavijestiti relevantne domaće i međunarodne institucije o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 22.06.2020

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest